Markó Béla: a liberálisok kérjenek bocsánatot

Markó Béla: a liberálisok kérjenek bocsánatot

„Elfogadhatatlan a legionárius mozgalom és az antiszemitizmus dicsőítése a parlament együttes ülésén az európai értékekre és elvekre alapozó Romániában” – nyilatkozta Markó Béla szenátor azt követően, hogy a parlament két házának együttes üléséről az RMDSZ képviselői és szenátorai testületileg kivonultak.

Mint ismeretes, keddi ülésén a parlament új igazgatótanácsot választott a köztelevízió élére. A vita során a zsidó kisebbség képviselője, Aurel Vainer kifogásolta a Nemzeti Liberális Párt által javasolt televíziós újságíró beválasztását a tanácsba, mivel Oana Stănciulescu korábbi műsoraiban legionárius költőket magasztalt, valamint antiszemita nyilatkozatai által a zsidó közösség felháborodását is kiváltotta. A PNL szenátora, Puiu Hașotti válaszként azzal érvelt, hogy ne a politikai tevékenységéért ítéljék el Radu Gyr költőt, hanem a kultúra terén kifejtett munkásságát tekintsék mérvadónak, és példaként a legionárius himnusz szerzőjének egy szintén nacionalista Erdély-verséből idézett. Az ALDE szenátor asszonya, Cristiana Anghel pedig felszólalásában kifejtette, hogy a legionárius mozgalomnak voltak pozitív törekvései is. Ezt követően Márton Árpád képviselő kijelentette, hogy amennyiben az ilyen hozzászólások folytatódnak, az RMDSZ frakciók nem vesznek részt az ülésen.

Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke állásfoglalásában a két frakció nevében az RMDSZ tiltakozásának adott hangot, hangsúlyozta: a román parlamentben az elmúlt 26 év alatt nem találkozott azzal, hogy valaki megpróbálta volna a legionárius mozgalmat védeni vagy pozitívan értékelni, és ezért tisztelte is a többségi kollégákat, azonban a keddi ülésen történteket elfogadhatatlannak tartja. Az RMDSZ Maros megyei szenátora ugyanakkor bocsánatkérésre szólította fel két szenátor kollégáját, illetve javasolta, hogy Oana Stănciulescut hívják a mikrofonhoz, és adjon magyarázatot a legionáriusokat népszerűsítő és antiszemita megnyilatkozásairól, mert egyébként az RMDSZ elhagyja a termet. Miután a bocsánatkérésre nem került sor, az RMDSZ frakciók a szavazás előtt kivonultak a teremből.

„Az RMDSZ elhatárolódik minden szélsőséges megnyilvánulástól. 26 évig következetesen amellett érveltünk, a törvényhozásban is, az állam más intézményeiben is fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, és úgy véljük, határozottan figyelmeztetnünk kell mindenkit, hogy az utóbbi időben ismét megjelent a szélsőséges nacionalista beszédmód Romániában is” – nyilatkozta a parlamenti vita után Markó Béla, az RMDSZ Maros megyei szenátora.

Közlemény


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »