Máris falnak rohant az amerikai–orosz megállapodás

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte Moszkvával, hogy Washington mindaddig nem vesz részt katonai együttműködésben vele Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem kapnak szabad utat a szír kormányerők által ostromlott településekre.

Az amerikai diplomácia vezetője telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Szóvivője szerint Kerry egyúttal azt is kifejtette Lavrovnak, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy a segélyszállítmányok állandóan késve juthatnak csak el a Szíriában dúló háború áldozataihoz.

Amerikai speciális egységek segítik a törököket

Közben a Pentagon szóvivője, Jeff Davis arról számolt be, hogy péntektől amerikai speciális erők segítik a török haderőt és az Egyesült Államok által mérsékeltnek minősített szír lázadókat Szíria északi vidékein. A szóvivő szerint ezzel Washington a török kormány kérésének tesz eleget. Davis részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott el, hogy „néhány tucat” speciálisan kiképzett katonáról van szó.

Tűzszünet és vádaskodás

A két bejelentésre azt követően került sor, hogy pénteken délelőtt Barack Obama amerikai elnök a nemzetbiztonsági tanács munkatársaival, valamint John Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel tanácskozott a szíriai amerikai-orosz együttműködés helyzetéről. Szíriában három napja van érvényben az amerikai-orosz megegyezéssel létrehozott tűzszünet, bár Moszkva csütörtökön azzal vádolta Washingtont, hogy nem tartja be teljes mértékben a megállapodást. Peter Cook Pentagon-szóvivő pedig már csütörtökön jelezte, hogy addig nem folytatódhat Washington és Moszkva katonai együttműködése Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem tudnak eljutni a szenvedőkhöz.

Összehangolás

A múlt szombaton megkötött orosz-amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a radikális fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben. Az orosz védelmi tárca emellett közölte: Washington és Moszkva létrehoz egy közös központot arra, hogy összehangolják az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország légicsapásait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »