Marina Fratucan: Levették a Radart az RTV műsoráról

Marina Fratucan: Levették a Radart az RTV műsoráról

Marina Fratucan, a Vajdasági Rádió és Televízió Radar című, többszörösen kitüntetett kutató-elemző műsorának szerkesztője kijelentette, hogy tegnap sugározták utolsó alkalommal a műsort.

Mint azt Fratucan elmondta, a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) új vezetősége azzal a kifogással, hogy június 20-ától átállnak a nyári műsorsémára, levették az RTV műsoráról a Radart.

„Ezt a lépést a politikai nyomás hatásának tartom, mert ez volt a legegyszerűbb módja, hogy a nyári műsorrácsra hivatkozva megszabaduljanak attól a műsortól, amely minden hatalomnak, főleg a mostaninak, szálka volt a szemében, és így megakadályozták, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel, amelyek nem tetszenek a kormányfőnek” – nyilatkozta Marina Fratucan a Beta hírügynökségnek.

A Radar című műsort 2011 óta sugározták minden kedden, szünetek nélkül, évszaktól függetlenül.

NUNS–NDNV: A Radar megszüntetése a politikai egységesítés része

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) szerint a Radar című műsor megszüntetésével a Vajdasági RTV vezetése a közszolgálati médium politikai egységesítésének újabb fázisába kezdett, azzal a nem kendőzött céllal, hogy a haladópárti hatalom PR-szolgálatává alakítsák az intézményt.

A két szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kifejtik: arra számítanak, hogy a nyári műsorrács bevezetése más problematikus műsorok megszüntetéséhez és alibiként szolgál majd, illetve a nyáron folytatódhatnak a politikai leváltások, felmondások is.

„A vertikális politikai tisztogatás szemmel láthatóan csak késleltetve lett a hazai és nemzetközi nyilvánosság éles reakciója miatt” – szögezik le, illetve azt ígérik, folyamatosan tájékoztatni fogják a szerbiai és nemzetközi szervezeteket az RTV-ben folyó történésekről.

Pénteken ellentüntetés az RTV épülete előtt: Az új vezetés is ott lesz

Mint azt már tegnap megírtuk, péntekre ellentüntetést jelentettek be a Vajdasági Televízió épülete előtt. A nyilvánosság előtt egyelőre nem világos, hogy az ellentüntetésnek van-e politikai háttere, az viszont kiderült, hogy a megmozduláson felszólal majd valaki a televízió új vezetőségéből.

A polgárok problémáit az intézményekben kell megoldani, nem pedig az utcán, így hangzik a tüntetésre való felhívás. A demonstráció időpontja, helyszíne és a felszólalók kiléte már ismert, csak az nem, hogy ki a szervezője.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) szerint az ellentüntetés nyilvánvaló jele annak, hogy a kormány rá akar ijeszteni a polgárokra.

„Semmilyen reális vagy más magyarázata nem lehet annak, hogy egy országban a hatalmi párthoz közel álló, kitalált csoportosulás szervez tüntetés az ellen a média ellen, amelyben a hatalmi párt irányít” – mondta Vukašin Obradović, a NUNS elnöke.

A Támogasd az RTV-t (#podržiRTV) elnevezésű mozgalom szerint mindenkinek joga van másként gondolkodni, de ez nem fogja megállítani a mozgalom tüntetéseit, hiszen továbbra is harcolnak a kitűzött céljaikért.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »