Marina Abramovic és Bill Viola Szentendrén

Marina Abramovic és Bill Viola Szentendrén

Láttam már olyat, hogy egy kiállítás nem nyitott ki idejében, de én nem izgulok, mi elkészülünk – mondta pénteken Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója a szombaton nyíló Elvesztegetett idő című kiállítás sajtóbejárásán. Ahogy belépünk az átalakított MűvészetMalom terébe, megértjük, mire gondolt az igazgató. Létrák, szerszámok és falhoz támasztott műalkotások fogadnak bennünket. Beljebb már sok minden a helyén, de a távolban felzúgó fúrók hangja jelzi, még akad tennivaló a nyitásig. Az idő szorításában végzett munka izgalmasan rezonál a kiállítás címére és témájára.

 

Az Elvesztegetett idő a szentendrei Art Capital (azaz művészeti főváros) rendezvénysorozat központi kiállítása. Az augusztus 27-én kezdődő, hagyományteremtő szándékkal létrehozott művészeti fesztivál célja, hogy a jelentős művészeti múltú Szentendre újra a képzőművészet magyar fővárosa legyen. Október 16-ig az Elvesztegetett idő és a további csaknem húsz kiállítás mellett hatvan különféle program és kilencven alkotó várja az érdeklődőket Szentendrén.

– A művészeti hagyományai emelik ki a várost az ország hasonló méretű települései közül – hangsúlyozta a pénteki bejárás előtt Sólyomné Gyürk Dorottya, Szentendre alpolgármestere. Hozzátette, az a céljuk, hogy aki a városba érkezik, ne tudjon úgy hazamenni, hogy nem találkozik a képzőművészettel.

Valóban nehéz megúszni a kortárs művészetet a településen. Már a főposta előtt rögtön hatalmas köztéri installációk, a Gruppo Tökmag és Dienes Attila munkái fogadják a látogatót, a korzóról pedig tökéletes kilátás nyílik Vincze Ottó River-pool című alkotására: a Dunán úszó hatalmas biliárdgolyókra.

– Nem készült ilyen számítás, de ha lenne, az egy négyzetméterre jutó képzőművészek számát tekintve Szentendre biztosan első lenne hazánkban – fogalmazott Gulyás Gábor. Az igazgató elárulta, az Art Capital előtt nagy dilemma volt, hogy mekkora fába vágják a fejszéjüket: igyekezzenek sok pénzt szerezni, és legyen minden olyan, ahogy eredetileg megálmodták, vagy maradjanak a realitásoknál? Végül utóbbi mellett döntöttek. – Első ízben rendezzük meg az Art Capitalt, vagyis ez a nulladik év – fogalmazott. – Meg akarjuk mutatni, hogy mire lennénk képesek jóval nagyobb támogatások mellett. Hangsúlyozta, kissé túlvállalták magunkat, de szerencsére mindenki erőn felül teljesít.

– Nagyon kevés kortárs képzőművészeti kiállítással találkozhatunk Magyarországon – mutatott rá Gulyás Gábor. – Ezért is bíznak benne, hogy a kortárs alkotások iránt érdeklődő, kicsi, de annál lelkesebb közönség ellátogat majd Szentendrére – tette hozzá.

Az Elvesztegetett idő egyebek között arra keresi a választ, hogy a városi életforma és a határidők szorításában hogyan változott meg a tempónk. Hogyan lehetséges, hogy bár úgy érezzük, az idő felgyorsult körülöttünk, néha mégis olyan, mintha lelassulna, megállna vagy kitágulna. Ha lenne a kiállításnak mottója, Umberto Eco időhasonlatánál aligha lehetne jobbat találni: „mintha dadogna az öröklét”.

A tárlat mindenekelőtt két világhírű művész munkájával csábít. Marina Abramovic és Bill Viola napjaink legjelentősebb alkotói, de rajtuk kívül is olyan figyelemre méltó művészek munkája látható Szentendrén, mint például az osztrák Peter Kogler, aki a MűvészetMalom egyik helyiségéhez igazítva alkotta meg installációját. A nyolc és fél perces mű a kép, a hang és az idő viszonyával játszik. Újabb művel mutatkozik be a Velencei Biennálén Arany Oroszlán díjat nyert Andreas Fogarasi, az ukrán Viktor Sydorenko, a Párizsban élő Reigl Judit és a hazai alkotók Bukta Imrétől Fehér Lászlóig.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »