Máriás: Lázár pozitívan fogadta a festményemet

Máriás: Lázár pozitívan fogadta a festményemet

A provokatív műveiről ismert drMáriás a Népszavának beszélt arról: a felcsúti polgármester a közélet egyik legkonstruktívabb személyisége, Kelet-Európában pedig a diktátorok képviselik a sztárságot.

Donald Trumpot punk tarajjal, Mészáros Lőrincet pedig az orosz konstruktivisták újraértelmezett stílusában festette meg drMáriás, akinek nemrég Pécsen nyílt életmű-kiállítása. A provokatív művészetéről ismert Máriás Béla a Népszavának adott interjút, ebben beszámolva arról is, miért ihlette meg a felcsúti polgármester. „Az egyik legkonstruktívabb személyiség a mai közéletben Mészáros Lőrinc, aki nagyon sok számmal van terhelve mindennap, komoly összegekkel kell foglalkoznia és a megértésem és szimpátiám jeleként az orosz konstruktivisták újraértelmezett stílusában jelenítettem meg, mint egy tengerészt, aki a pénz tengerén hajózik.”

A diktátorok a rocksztárok

„Miközben mindenki korszakváltásról beszél, úgy látszik, bizonyos dolgok mégsem változnak” – jegyezte meg Máriás a Kádár János belép a Fideszbe című festménye kapcsán. „A két rendszer bizonyos analógiáira is utal a cím” – tette hozzá. Az általa megfestett, huszadik századi történelmi alakok kapcsán felmerülhet a diktatórikus szereplőkhöz való viszony kérdése is. Máriás erről úgy vélekedett: „Kelet-Európában nincsenek igazi rocksztárok, hanem diktátorok képviselik a sztárságot.” Az alkotó úgy magyarázta sarkos kijelentését: ezekben az országokban nem nemeseket, vállalkozókat, számítógépes szakembereket választanak pozícióba, „hanem olyan politikusokat, akik nagyon markáns, határozott és nem túl békülékeny hangot ütnek meg.”

Szóba került az is, hogy a Lázár Jánosról készült képet maga a miniszter kapta meg ajándékba. Máriás úgy hallotta, a politikus örömmel fogadta a művet, amin műkorcsolyázóként ábrázolta őt piros hó közepette.

Páva Zsolt nyitotta meg a kiállítást

A Tudósok zenekart vezető Máriás életmű-kiállítása, a Meg fogsz gyógyulni! november végéig látogatható a pécsi Zsolnay negyedben. A megnyitón a város polgármestere, Páva Zsolt is köszöntötte az egybegyűlteket.

Az alkotó egy 2004-es regényével nemrég Magyarországot is képviselte a Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »