Mária-kegyhelyek jubileuma a Vatikánban

Mária-kegyhelyek jubileuma a Vatikánban

Az irgalmasság szentéve egyik kiemelkedő és látványosnak ígérkező központi eseménye a Mária-kegyhelyek jubileuma Rómában október 7. és 9. között.

Október 7-én 18 órakor a Santa Maria Maggiore-bazilikában, Róma legfontosabb Mária-kegyhelyén ünnepi szentmisével kezdődik a háromnapos programsorozat.

Október 8-án 14 órától gyülekeznek a Szent Péter-téren, ahová 16.30-tól körmenetben vonulnak be a különböző Mária-kegyhelyek delegációi, kegyképeik másolatával, zászlókkal, szobrokkal, népviseletekben. Egy országból több Mária-kegyhely is részt vehet, s minden delegáció 3-10 fős lehet. 17:30 órától Ferenc pápa vezeti a téren az imavirrasztást.

Október 9-én délelőtt 10 órakor a Szent Péter-téren pápai misével zárul a jubileumi találkozó.

Mint ismeretes, Rómában számtalan Mária-kegyhely van, de Itália egésze gazdag a nemzetközileg ismert, illetve a helyi jelentőségű kegyhelyekben. A magyaroknak is van egy kicsiny Mária-kegyhelye Rómában: a vatikáni bazilika altemplomában található magyar kápolna, melynek a Magyarok Nagyasszonya a védőszentje.

A Mária-kegyhelyek jubileuma éppen a Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepére esik. Aznap, szombat délelőtt a Szent Péter-bazilika főpapja, Angelo Comastri bíboros mutat be majd szentmisét a bazilika ún. Katedra-oltáránál a Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúja, Magyarország Patrónája ünnepe alkalmából.

Remélhetőleg Mária országának több Mária-kegyhelye is képviseltetheti magát a jubileumon, tanúságot téve a Szentatya és a világ színe előtt Szűz Mária iránti tiszteletükről. Fontosabb kegytemplomaink az ún. „kisbazilikai” rang birtokosaiként amúgy is szorosabb kapcsolatot ápolnak Szent Péter székével, a vonatkozó szabályoknak megfelelően.

Forrás: Magyarországszentszék.blogspot.hu

Fotó: Magyarországszentszék.blogspot.hu; Magyar Kurír

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »