Március 15. – "Ünnepünk akkor lenne igazi, ha megszűnne a széthúzás"

Március 15. – "Ünnepünk akkor lenne igazi, ha megszűnne a széthúzás"

Több ezer ember gyűlt össze kedden délben a székelyudvarhelyi Márton Áron téren, hogy megemlékezzen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A helyi Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulásával, illetve a Vasszékely szobor megkoszorúzásával kezdődött ünnepségen a magyar himnusz eléneklése után a történelmi magyar egyházak képviselői mondtak rövid beszédet – adja hírül Fülöp-Székely Botond a kronika.ro-n.

„Ünnepünk akkor lenne igazi, ha városunkban megszűnne a széthúzás, a szinte napirenden lévő egymás lejáratása. Helyette a ’48-as hőseink példájára egy emberként összefognánk, erőinket egyesítve mindent megtennénk azért, hogy Udvarhely minden lakója jól érezze magát, otthonra találjon, és ne máshol keresse boldogulását – fogalmazott Mátyás Károly katolikus főesperes.

Ferkő Andor református lelkipásztor Wass Albert író gondolatait idézve arra buzdított: a helyes irány ráébreszteni a világot arra, mi történt és mi történik velünk. „Ráébreszteni a magyarokat arra, hogy nekünk kötelességünk van. Nekünk szabadító, útmutató, irányító Istenünk van” – magyarázta.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »