Március 10-én a Székely Szabadság Napjára emlékezünk!

Részvételi felhívás a budapesti szimpátiatüntetésre

Nemzeti felelősséget tanúsító hőseire emlékezni minden nemzedéknek erkölcsi kötelessége, mert volt életükben legalább egy olyan pillanat, amikor az átlagembertől eltérően teljesítettek, a hétköznapi emberi viselkedésük mellett valami olyant cselekedtek a köz javára, ami a nevüket beírta a történelemkönyvek lapjaira.

Az újkori székely történelemben ilyen hősök voltak azok a székely vértanúk, akiket 1854. március 10-én végeztek ki a marosvásárhelyi Postaréten, mert az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját kívánták újra fellobbantani. A nemzeti emlékezet megőrzi a Makk-féle “összeesküvés”-nek nevezett mozgalom vezetőinek nevét: Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. A 2012. óta évente tartott megemlékezéseken a vértanúk értelmetlen halála az egységes Magyar Nemzet nemzetrészei összetartásának és a székelyföldi autonómia-követelés szimbólumává vált. Hogy ez az autonómiakövetelés megalapozott legyen nem csak társadalmilag, hanem anyagilag is, ezért hoztuk létre a Székelyföldi Autonómia Alapot, hogy a rendszeres hozzájárulók minimális anyagi erőfeszítéssel támogathassanak olyan rendezvények megszervezését (mint pl. a március 10-i megemlékezések), amelyek a székely nép önrendelkezési szándékát tárják a nagyvilág elé.

Március 10-én, 18:00 órától, a Hősök tere Szépművészeti Múzeum felőli oldalán

hívunk és várunk mindenkit, aki nem tud elutazni a marosvásárhelyi megemlékezésre, hogy – az előző két évhez hasonlóan – együtt rójuk le a tiszteletünket a székely vértanúk emléke előtt. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan arra bíztatunk minden székelyt és magyar szimpatizánst Magyarországon, Nyugat-Európában és a tengereken túl, hogy a Székely Nemzeti Tanács által Marosvásárhelyre szervezett központi rendezvénnyel egy időben szervezzenek megemlékezéseket a világ nagyvárosainak központjaiban, esetleg Románia külképviseletei előtt.

A megemlékezéseken való nagyszámú részvétel aktualitását erősíti az is, hogy 26 évvel az 1989-es rendszerváltozás után a székelység az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni évek önkényuralmi rendszeréhez hasonló helyzetbe került. Egymást érik a magyarságot megalázó törvénytelenségek, a kommunizmus alatt elkobzott egyházi és világi vagyon visszaszolgáltatásának szabotálása. Daniel Roxin román nyelvű publicista szavaival élve „már megkezdődött a magyar szélsőségesek lefejezése”, azaz a koncepciós perekhez gyanúsan hasonló módszerekkel sorra távolítják el a székely települések elöljáróit, azokat, akik hangjukat hallatják a székely autonómia érdekében, a román jogsértések, a román szélsőjobb masírozásai és a román sajtó magyarellenes kirohanásai miatt.

Eközben pedig a román bíróságok Spanyolországból távirányítva futószalagon hozzák meg a döntéseiket a magyar nyelvű feliratok, székely zászlók középületekről történő eltávolításáról. A szélsőségesen magyar-ellenes román politikusok félkatonai, legionárius szervezetet hoznak létre – kimondatlanul, de egyértelműen – a székely magyarok megleckéztetésére. Március 10-én tehát legyünk minél többen a határainkon kívülre szorult magyar közösségek folytatólagos megalázása és kiszorítása ellen tiltakozva, hogy hangunk minél messzebbre eljusson, elérjük azok ingerküszöbét, akik ennek megálljt parancsolhatnak.

Ha így teszünk, egyszer rólunk is meg fognak emlékezni az utódaink.

 

György-Mózes Árpád

elnök

Székelyföldért Társaság

The post Március 10-én a Székely Szabadság Napjára emlékezünk! appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »