„Marakodik a koncon a fideszes holdudvar”

„Marakodik a koncon a fideszes holdudvar”

Marakodik a koncon a fideszes holdudvar – a Jobbik szerint ezért vonták vissza azt a kormányrendeletet, amely 300 milliárd forintot fordított volna a Balaton fejlesztésére. Az LMP szerint a döntés miatt régóta tervezett beruházások kerülnek veszélybe. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint csak magasabb sebességbe kapcsolnak, ezért tervezi újra a kabinet a balatoni fejlesztéseket.

Hideg zuhanyként érte a szakembereket, hogy a kormány váratlanul visszavonta a Balaton fejlesztésére odaígért 300 milliárd forintot. Az LMP magyarázatot követel.

„A döntést indoklás nélkül tette meg a kormány. Úgy látjuk, hogy mindegy, Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor a miniszterelnök, a Balatonnal ugyanaz történik, mindig nagyívű fejlesztési terveket fogalmaznak meg, de ezek a tervek csak addig tartanak, amíg forrást is kellene rendelni hozzájuk” – fogalmazott Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője.

A Jobbik korrupciót gyanít, a párt szerint saját vadászterületeként tekint a kormány a Balatonra. „Orbán Ráhel és Andy Vajna nevébe ütközünk akkor, amikor azt látjuk, hogy a turizmus fejlesztésén keresztül százmilliárdokra akarják ismét rátenni a kezüket. Azért kellett a 300 milliárdos balatoni fejlesztésről szóló kormányrendeletet visszavonni, mert ezt a forrást nem ők osztották szét, és újra kell osztani, megy a marakodás a konc körül” – vélekedett Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

Mindössze egy technikai módosításról van szó – ezt már Hollik István mondta a kormánypártok nevében. „A Balaton fejlesztésére továbbra is 300 milliárd forintot kíván fordítani a kormány, csak mindezt a nemrég létrejövő turisztikai kormánybizottság koordinálása mellett akarja megtenni, úgyhogy, amiről a tegnapi hírekből lehetett hallani, ez egy technikai módosítás” – magyarázta a KDNP-s képviselő.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy a kormány azért vizsgálja felül a terveket, mert kevés a turizmus fejlesztésére fordítható uniós forrás.

„A balatoni program, annak ellenére, hogy most visszavonásra került, gyakorlatilag elindult, hiszen a Balatont érintő pályázatok kiírásra kerültek, nyilván az országos pályázati rendszerben, hiszen mi nem lépjük túl az operatív programok és a pályázatok kereteit és nagyon sok Balaton-programban szereplő feladat tekintetében a kormány egyéni döntéssel már az éves fejlesztési keretben meghozta a döntéseit” – fejtette ki Bóka István.

A tanácselnök hozzátette: a régióban mintegy 200 milliárd forint értékben írtak ki eddig pályázatokat vasúti és közúti fejlesztésekre, elektromos buszok vásárlására, valamint megyei területfejlesztési programokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »