Maradt a magyar államadós-osztályzat

Maradt a magyar államadós-osztályzat

Megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának „BB plusz/B” szintű besorolását pénteken a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, ám továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.

A stabil kilátás fenntartásának tényezői között van egyrészről a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklődése és a következetes költségvetési teljesítmény, másrészről a még mindig magas államadósság, a kevésbé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal, és a gyenge alapszintű növekedési potenciál – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már pozitív kilátással tartja nyilván Magyarország szuverén adósbesorolásait.

Elemzők: Magyarország halad a felminősítés felé

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. Úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody’s és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósbesorolási kilátása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »