Maradnának inkább a franciáknál, bár Angliával sincs bajuk

Maradnának inkább a franciáknál, bár Angliával sincs bajuk

Embercsempész-hálózatot fülelt le az olasz rendőrség. Eddig 16 főt vettek őrizetbe. Azzal gyanúsítják őket, hogy az elmúlt két évben több mint 200 migránst fuvaroztak más nyugat-európai országba. Közben a franciaországi calais-i menekülttáborban élők közül egyre többen adnak be menedékkérelmet a francia hatóságoknak.

A hatóságok egy huszonegy fős csoportot gyanúsítanak azzal, hogy 2014 és 2016 között 500 euróért cserébe több mint 200 illegális bevándorlót szállított Franciaországba, Németországba vagy Ausztriába. Tizenhat személy már őrizetben van, további öt embert még keres az olasz rendőrség. A transzferekre kilencven autót használtak. A banda ellen azután kezdődött el a nyomozás, hogy tavaly a magyar rendőrség letartóztatott egy olasz embercsempészt. A hálózat feltérképezésében részt vett az EU bűnüldöző hatósága, az Europol és az Európai Igazságügyi Hálózat, az Eurojust is.

A calais-i menekülttábor. A dzsungelnek is nevezett, nem hivatalos létesítmény másfél éve jött létre, jelenleg is hétezren lakják. Az itt élő iraki, afgán és szudáni menekültek Angliába akarnak átjutni a teherautókra felkapaszkodva. A tábor felszámolását helyiek és a fuvarozók is követelik. A héten is tartottak forgalomlassító tiltakozó megmozdulást. Csak azután hagyták abba a tüntetést, hogy az állam garanciát adott arra, kártérítést fizet a helyi gazdáknak és a kamionosoknak a menekültek által okozott károkért. Közben sok itt élő migráns már lemondott arról, hogy Angliába menjen.

„Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyre inkább hajlandók Franciaországban menedékkérelmet beadni, hogy itt maradjanak. Néhány hónappal ezelőtt viszont a tábor lakóinak a többsége azt válaszolta volna, hogy Angliába akar menni. De ez megváltozott” – mondta az ideiglenes befogadóközpont igazgatója.

Az egyik szudáni menekült repülőgép-szerelő szeretne lenni, szerinte erre nincs jobb hely Franciaországnál. „Franciaországban több lehetőség van tanulni, jobb a menekülteknek. Szerintem Franciaország jobb, mint Anglia. Igen, Anglia jó, de Franciaország jobb. Szerintem sokkal jobb, mint bármelyik másik európai ország” – mondta a menekült.

A párizsi kormány a múlt héten döntött a tábor fokozatos felszámolásáról. Azokat az embereket pedig, akik hajlandók menekültkérelmet beadni, központokba szállítják. Jelenleg vagy 200 ilyen létesítmény működik az országban. A francia menekültügyi szervezet szerint azonban háromszor ennyi helyre lenne szükség. Párizs külvárosában október közepén ezért megnyílik az első, 400 fős befogadóközpont, de még az év végéig újabb tábort adnak át menekült nőknek és gyerekeknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »