Maradnak még balatoni hajósok? Külföldre csábítanak mindenkit

Már a balatoni hajósokat is külföldre csábítják: egy kezdő matrózt havi 1600, egy tapasztalt hajóvezetőt 3-4 ezer eurós fizetéssel. Vagyis már nem csak a pincér-és szakácsutánpótlás biztosítása okoz egyre nagyobb problémát a Balaton partján, vadonatúj jelenség a hajós elvándorlás. Közeleg a szezon és a vállalkozások szerint idén sem lesz könnyebb jól képzett munkaerőt találniuk, mint tavaly – írja a Sonline.hu.

A téma természetesen felvetődött a Kisosz minapi siófoki elnökségi ülésén is. A kiskereskedők és vendéglátók sokadszorra értettek egyet abban, hogy évről-évre egyre nehezebb lesz versenyezniük azokkal az országokkal, melyek elszívják a magyar munkaerőt. Véleményük szerint az első és legfontosabb teendő az áfacsökkentés volna, hiszen az ételáfa 9-12 százalék a Balaton „konkurencia-országaiban”, míg nálunk 27. A tóparti vállalkozók már elkezdték a munkaerő-toborzást a szezonra és a kilátások siralmasak az eddigi visszajelzések alapján. Márpedig magasabb bért csak az adó-, és járulékterhek csökkentése esetén tudnának kigazdálkodni, az így megmaradó pénzből volna esély a vendéglátó egységek elengedhetetlen fejlesztésére is.

A zamárdi Szili József tavalyi a főszezon elején már csupán „dolgozni akaró munkavállalót” keresett hirdetésben a büféjébe, s végül többedik próbálkozásra egy bolti eladó vált be giroszosként, ő tanulta be a tudnivalókat és mivel jól csinálta, jó fizetést is kapott. A tavalyi balatoni szezon újdonsága volt az is, hogy a nyár vége felé felhajtók járták a balatoni egységeket a személyzetet Ausztriába csábítva – írja a Sonline.hu.

Túl a munkaerő-problémákon, egyes tóparti vendéglősök (hangzott el ez is a Kisosz elnökségi ülésén) az „utolsó jó nyarukra” készülnek, hallva azokat a híreket, hogy a kormány a Szép-kártya eltörlését tervezi és az eddig a kártyára utalt összegeket készpénzben kaphatják meg a munkavállalók. Több balatoni egységben 30-35 százalék ma már a Szép-kártyával fizető vendégek aránya és a szakemberek erősen kétlik, hogy ha a cafetéria készpénz formájában kerül az emberek zsebébe, akkor ugyanilyen arányban költik el étteremre, vagyis akár vendéglátó helyek zárhatnak be emiatt – írja a Sonline.hu.

Szerző: Sonline.hu


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »