Maradáspárti győzelmet jósol a legfrissebb kutatás

Maradáspárti győzelmet jósol a legfrissebb kutatás

A közvélemény-kutatók nem is sejtik, mi lesz az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló népszavazás végeredménye, a bukik viszont szemlátomást tudnak valamit. Az évtized népszavazását tartják csütörtökön Britanniában.

Öt közvélemény-kutató cég próbálta az utolsó pillanatban felmérni, hogy a csütörtöki referendumon a britek végül megszavazzák-e a szigetország kiléptetését az Európai Unióból, de az eredmény tekintetében tökéletesen megosztottak. Az állás a referendum előtt olyan szoros volt, hogy ketten a kilépés-pártiak, hárman pedig az Európai Unió híveinek győzelmét jelezték előre.

Az Ipsos-Mori, amely csütörtökön legutolsóként adta ki az eredményeit, 52-48-as uniópárti győzelmet jelez előre.

A TNS és az Opinium felmérései szerint pénteken azok a britek ünnepelhetnek majd, akik szívük szerint otthagynák Brüsszelt. Utóbbi 45 százalékot jelzett az euroszkeptikusoknak, és 44-et azoknak, akik maradnának az Európai Unióban, a TNS pedig 43-41-es végeredményt prognosztizált.

A maradék két cég közül a ComRes az, amely komoly különbséget feltételez: 48 százalékot szereznek az Unió barátai, és csak 42-t a kilépéspártiak, a YouGov ezzel szemben hihetetlenül kiélezett küzdelmet és 51-49-es Unió-párti győzelmet ígér.

Bár érdekes ez a játék a számokkal, meg kell jegyezni: szakértők szerint a kutatások olyan hibahatárral számolnak, hogy szinte lehetetlen belőlük messzemenő következtetéseket levonni.

Feljöttek az Európa-barátok?

Ezek az eredmények viszont azért is érdekesek, mert nagyjából egy hete még elég jelentős előnyben voltak az Uniótól elszakadni vágyók, gyakorlatilag az összes kisebb-nagyobb elemző cég az ő győzelmüket mutatta. Ehhez képest már a szoros állás – sokszor statisztikai hibahatáron belüli a különbség a két tábor között – sem tűnik rossznak.

A YouGov úgy számol – és ezzel a legtöbben egyetértenek –, hogy az alacsony részvételi arány a kilépéspártiak győzelmének kedvez. Interaktív számítási rendszerük szerint ha csak minden második brit állampolgár megy el szavazni, akkor 51 százalékot kapnak a brexit hívei, a maradni vágyók pedig 49 százalékot szereznek. Száz százalékos részvétel mellett ugyanakkor 52-48 arányban győznének a Brüsszel-pártiak. Érdekesség, hogy a YouGov 70 százalékos választói hajlandóságnál 50-50 százalékos eredményt mutat.

Brüsszel nem London

A területi megoszlás kapcsán elmondható, hogy London, illetve Skócia abszolút Unió-pártiak (utóbbi esetében már fel is merültek találgatások egy esetleges újabb függetlenségi népszavazásról, mert maradnának az Európai Unióban), de van egy-két ilyen szeglet Észak-, és Nyugat-Angliában is. Skóciával ellentétben Wales kiegyenlített terep, a kilépéspártiaknak pedig leginkább Kelet-Angliában áll a zászló. Természetesen az ország területének túlnyomó részén rendkívül kiélezett a küzdelem, bármi megtörténhet, illetve annak az ellenkezője is.

Pártpreferenciák terén nincs meglepetés: a brexit legnagyobb támogatói azok, akik a 2015-ös parlamenti választásokon az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára (UKIP) szavaztak (90 százalék feletti arányban vannak körükben az elszakadni vágyók), utánuk jelentősen lemaradva a konzervatívok (70 százalék környékén), majd a Skót Nemzeti Párt hívei 50-60 százalék között. Az Unióban maradás legfőbb támogatói természetesen a munkáspártiak és a liberálisok.

A felmérések szerint minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább a maradás mellett áll, és kiderült az is, hogy a kilépésre főleg az idősebb generációk mutatnak nagyobb hajlandóságot.

A bukiknál egyértelmű a helyzet

A fogadóirodák viszont egyáltalán nem látják olyan szorosnak a versenyt, mint a közvélemény-kutatók. A Ladbrokes szerdai számai szerint háromszor akkora esélye van annak, hogy a szigetország az Unió része marad, mint hogy szakít Brüsszellel, hasonló véleményen van többek közt a Bet365, és a SkyBet is. A Betdaq és a Matchbook a legszkeptikusabbak, de még ott is csak 1,3-szoros pénzt fizetnek (egyszerű példával élve: ha valaki 1000 forinttal fogad, 1300-at nyerhet), ha a maradás-pártiak nyernek csütörtökön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »