Marad vagy Karcagra megy? Eldőlhet a sámándob sorsa

Egyre titokzatosabb a milánói világkiállítás magyar pavilonjának története. Az olasz fél még januárban kérte a magyar kormányt, hagyja Milánóban a sorozatos botrányokról elhíresült pavilont, ám a mai napig nem született döntés. Pedig ha az épület nem marad, május végéig le kell bontani. Az olaszok a magyarokra mutogatnak, a Miniszterelnökség mélyen hallgat, Szőcs Géza pedig – bár ígérte – végül nem nyilatkozott az ügyben.

Jövő szerdán azonban talán pont kerül a nyitva hagyott mondat végére. Akkor dönthet ugyanis a kormány a milánói világkiállítás magyar pavilonjának sorsáról – tudta meg lapunk. Mint ismert, a 2015-ös expón hazánkat képviselő épületet az eredeti tervek szerint hazaszállították volna Olaszországból. Januárban azonban az olasz fél felkérte a magyar kormányt, hogy bocsássa rendelkezésére, vagyis hagyja Milánóban az Életkert nevet kapott, de itthon jobbára sámándobként ismert pavilont.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a világkiállítás helyszínét tudományos kutatóintézetté alakítják. Erre a programra összesen 1,5 milliárd eurót (450 milliárd forint) költene az olasz kormány. A magyar pavilon a beruházás részeként az Olasz Technológiai Intézet egy részlegének adna otthont – mondta lapunknak februárban Szőcs Géza, a milánói magyar jelenlétért felelős kormánybiztos.

Az expón részt vevő országoknak 2016. május 31-éig kell lebontaniuk és elszállítaniuk Milánóból a nemzeti pavilonokat, illetve visszaállítani a területet az eredeti állapotába. A kormány tavaly decemberi döntése értelmében a magyar pavilont Karcagra szállították volna, hogy ott a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutassa be. Akkor a kormánybiztos arról beszélt, közbeszerzési pályázat keretében választják ki a bontást, hazaszállítást és rekultivációt végző céget. Minderről azután esett szó, hogy az olasz bíróság néhány nappal korábban feloldotta a pavilon zárolását. Az olasz kivitelezők szerint a magyar kormány ugyanis nem fizette ki őket, ám a bíróság végül december közepén érvénytelenítette a Redaelli olasz cég kezdeményezését.

A magyar pavilon felügyeletével megbízott Carpathia Kft. január közepén nevet váltott, és zártkörűen működő részvénytársasággá alakult. Az új név új kihívásokat rejtett, ugyanis a Kárpátok-Alpok Zrt. feladata lett a sámándob hazahozatala. Így tehát nem volt szükség a Szőcs Géza által korábban említett közbeszerzésre. Emlékezetes, hogy a 2016-os költségvetésben eredetileg 650 millió forintot különítettek el a pavilon számára, ám december végén további 500 millió forint átcsoportosításáról döntött a kormány. A cég tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. emellett 1,4 milliárd forintot pumpált a Kárpátok-Alpok Zrt.-be. Szőcs Géza decemberben elárulta, hogy a milánói magyar részvétel teljes költsége öt- és hatmilliárd forint között mozgott.

Izgalmas részlet, hogy a Kárpátok-Alpok Zrt. felügyelőbizottságában Vitézy András egykori BÁV-vezérigazgató mellett helyet kapott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is, akinek hitelessége alaposan megkérdőjeleződött az utóbbi hónapokban. De a megtépázott tekintély nem tántorította el Szőcs Gézát, hiszen mint kiderült, kapcsolatuk mélyebb ennél. Az Index írta meg tavaly ősszel, hogy Nógrádi felesége, Nógrádi Kiss Magdolna festőművész az expóra szánt költségvetésből létrehozott kiállításon mutatta be munkáit Olaszországban. De a Nógrádihoz köthető több forrás szerint szintén megkérdőjelezhető hitelességű Európa Akadémia ki is tüntette Szőcs Gézát.

De visszatérve a pavilonhoz, felvetődik a kérdés: ha a kormány úgy dönt, lemond a sámándobról, mi lesz a hazahozatalra szánt több mint 1,1 milliárd forint sorsa? Márpedig jelenleg más megoldás nem tűnik valószínűnek, hiszen ha mégis hazatérne az épület, bő két hét maradna a bontásra és a terület helyreállítására. Ez esetben azonban jogosan vetődhet fel bárkiben: megérte több mint hatmilliárd forintot kiadni a sámándobra, ha azt végül csak az olasz közönség csodálhatja?

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük a Miniszterelnökséget, ahonnan azonban többszöri próbálkozás ellenére sem kaptunk semmilyen választ. Az expó utóéletét koordináló olasz cég válaszolt ugyan megkeresésünkre, ám nagy segítséget ez sem jelentett, hiszen ők mindannyiszor Szőcs Gézához irányítottak bennünket. A kormánybiztos kedden azt ígérte, csütörtökig minden kérdésünket megválaszolja, ám végül további türelmet kért. Így ha minden igaz, jövő szerdáig tovább találgathatunk, mi lesz a hányatott sorsú, jelentős mennyiségű pénzt felemésztő pavilon sorsa.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »