Marad a rendkívüli állapot

Törökország kormánya hétfőn úgy döntött, hogy 90 nappal meghosszabbítja a rendkívüli állapot érvényességét, amelyet július 20-án, a kudarcot vallott katonai államcsínykísérlet után öt nappal vezetett be.

A hosszabbítást Numan Kurtulmus miniszterelnök jelentette be sajtótájékoztatón. Mint mondta, október 19-től kezdődően lép érvénybe a hosszabbítás, rögvest ahogy lejár a jelenleg érvényben lévő határideje. 

A rendkívüli állapot felhatalmazza a török kormányt egyebek közt arra, hogy sújtson le azokra, akiket a puccs megszervezésével gyanúsít, így az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának embereire.

Ankara állítása szerint Gülen volt az államcsínykísérlet szellemi atyja, a hitszónok viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz.

A török hatóságok eddig mintegy 32 ezer embert tartóztattak le az államcsínnyel kapcsolatban, és tízezreket menesztettek, vagy függesztettek fel állásukból a rendőrség és a katonaság soraiból, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatás területéről.

Rovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: külföld, Törökország, rendkívüli állapot, államcsíny, török kormányForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »