Már tudni vélik, ki lesz a TIBEK vezetője

Várhatóan augusztus végén lesz a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) vezetőjelöltjének, Takács Tibornak a parlamenti szakbizottsági meghallgatása – erősítette meg a Belügyminisztérium (BM) péntek délután az MTI-nek.

A Magyar Idők pénteki számában írt arról, hogy értesüléseik szerint Takács Tibort, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesét nevezhetik ki az új terrorellenes központ vezetőjévé. A cikk szerint Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban tett előterjesztést Orbán Viktor miniszterelnöknek a vezérőrnagy kinevezésére. A tárca vezetője benyújtotta elképzelését az új, nemzetbiztonsági szolgálatként működő szervezet állománytáblájáról is, amelyet a – lap szerint – jóváhagyott a kormányfő.

A cikkben kitértek arra is, hogy Takács Tibor kinevezését megelőzi a tábornok augusztus végén esedékes nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása, amelynek keretében a testület szavaz a szervezet leendő vezetőjének alkalmasságáról. A megüresedő bűnügyi helyettesi tisztség betöltésére Papp Károly országos rendőrfőkapitány tehet javaslatot a belügyminiszternek – tették hozzá.

Takács Tibor 1967-ben született Szombathelyen. 1988 februárjában került a rendőrség hivatásos állományába, 1990-ben a Rendőrtiszti Főiskolát, 1993-ban a Közép-európai Rendőrakadémiát végezte el, majd 1999-ben az állam- és jogtudományok doktorává avatták. A tábornok 2012 szeptembere óta az országos rendőrfőkapitány helyetteseként tölti be a bűnügyi főigazgatói tisztséget. Takács Tibort 2013. október 16-án nevezte ki vezérőrnaggyá Áder János köztársasági elnök.

Korábban felmerült, hogy a TIBEK felügyelete a Lázár János irányítása alatt álló Miniszterelnökséghez kerülne, a háttérben pedig többen is Lázár és Pintér közti rivalizálást sejtettek. Csakhogy ez a verzió meghiúsította volna a javaslat mögötti konszenzust, a Jobbik és az LMP ugyanis jelezte, hogy nem tudják támogatni az elképzeléseket abban az esetben, ha a TIBEK mégsem a Belügyminisztérium, hanem Lázár kabinetje alá tartozna. A TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját. A Magyar Idők úgy tudja: a szervezet székhelye a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat bázisa lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »