Már tesztelik Kínában a dugóbiztos metróbuszt

Alig több mint két hónappal ezelőtt érkezett a hír, hogy Kínában elkészítették az úgynevezett metróbusz terveit, ami síneken, a forgalom és a dugók felett közlekedne. A kínai mérnökök nem tétlenkedtek: ezen a héten már tesztüzemre küldik a városban az első példányt.

 

A 22 méter hosszú, 7,8 méter széles s 4,8 méter magas TEB-1 (Transit Elevated Bus 1) névre elkeresztelt tömegközlekedési eszköz tesztje Qinhuangdao városában zajlik majd, ahol elsősorban a fékrendszert, az energiafogyasztást fogják megfigyelni.

 

A TEB metróbuszok már felkeltették több ország érdeklődését is, igény lenne rá Brazíliában, Franciaországban, Indiában és Indonéziában is.

 

A jármű 300 ember szállítására alkalmas, a metróbusz sajátos kialakítása lehetővé teszi, hogy a forgalmi dugóktól függetlenül közlekedhessen, így lényegében a forgalmat sem lassítja. Egyes tervek lehetővé tennék 1200 utas egyidejű szállítását is.

 

A projekt rendkívülisége abban rejlik, hogy a metróbuszok előállításának költségei messze elmaradnak a földalatti metrók költségeitől.

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

A metróbusz beltere. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

 

Dailymail.co.uk

Nyitókép: dailymail.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »