Már szervezi az SZNT a jövő évi vásárhelyi felvonulást

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2017-ben is megtartja március 10-én Marosvásárhelyen a székely szabadság napjának nevezett megemlékezést és felvonulást, és nem tesz újabb bejelentést a rendezvényről a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál – nyilatkozott az MTI-nek Izsák Balázs SZNT-elnök a tanács állandó bizottsága pénteki sepsiszentgyörgyi ülése után.

Az SZNT elnöke arra utalt, hogy 2015 márciusában a 2016-os és a 2017-es megemlékezést és felvonulást is bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál, és immár jogerős bírósági ítélet is megerősítette a nemzeti tanácsnak azt az álláspontját, hogy a polgármester tudomásul vette a bejelentést. A törvény értelmében ugyanis Dorin Florea polgármester a bejelentést követő 48 órában hozhatott volna a rendezvényt tiltó határozatot, ezt azonban nem tette meg.

Izsák Balázs elmondta, a tiltakozó akció 2017 tavaszán is időszerű lesz, mert Dacian Cioloș miniszterelnök bejelentette, hogy a választások után folytatódik az ország közigazgatásának az átszervezése, és a különböző kormányok részéről még nem látott napvilágot olyan régiósítási terv, amelyik a Székelyföldet ne kívánta volna beolvasztani egy nagyobb, román többségű régióba.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »