Már öt halottja van az újraéledő ebolának

Öten meghaltak Guineában az újraéledő ebolajárvány miatt, a szomszédos Libéria a vírus ismételt elterjedésétől tartva lezárta guineai határát – közölték kedden a két nyugat-afrikai ország hatóságai.

Lenn Eugene Nangbe libériai tájékoztatási miniszter azt mondta, arra utasították a határőröket, hogy azonnali hatállyal zárják le a guineai határt. Hozzátette, az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Guineában nem fordul jobbra a helyzet. Ezenfelül a libériai hatóságok védőfelszereléssel ellátott orvosi csoportot küldtek a határra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban hivatalosan is ebolamentesnek nyilvánította Libériát, és a legtöbb szakértő úgy vélte, ezzel véget ért a nyugat-afrikai ebolajárvány. A WHO azonban arra figyelmeztetett, hogy itt-ott, rövidebb időre még feltűnhet a ragály.

Ennek ellenére február 29. óta a betegség ismét szedett halálos áldozatokat Guineában.

„Azóta, hogy a kór újra felütötte a fejét, öten vesztették életüket. Két esetben a halál oka bizonyítottan a vérzéses láz volt, a három további esetben ezt csupán valószínűsíteni tudjuk, mert őket vizsgálat nélkül temették el” – mondta Fodé Tass Sylla, az ebolavírus elleni küzdelem guineai koordinációs testületének kommunikációs felelőse.

Hozzátette, 961 ember kerülhetett kapcsolatba az eddig bizonyítottan ebolás esetekkel.

A történelem legsúlyosabb ebolajárványa 2013 decemberében kezdődött Guineában. A vírus 28 637 embert fertőzött meg, és közülük 11 315-en vesztették életüket. Az áldozatok többsége guineai, libériai és Sierra Leone-i volt, bár hét másik országban, köztük az Egyesült Államokban, Nigériában és Spanyolországban is regisztráltak megbetegedéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »