Már nem sokáig kapható az egyik legkedvezőbb hitel

Már nem sokáig kapható az egyik legkedvezőbb hitel

Érdemes még egy pillantást vetni a jegybank növekedési hitelére, mielőtt az év végén kivezetik.

Sokaknak megérheti a garantáltan alacsony kamat, a jóval bizonytalanabb, 0 százalékos kölcsön ígérete helyett.

Az utolsó pillanatokat éljük a növekedési Hitelprogram (NHP) igénylésére, amelyet az év végén kivezetnek a piacról, s annak banki átfutása 2-4 hónap. Ennek ellenére sok vállalkozó a 0 százalékos kamatozású hitelt preferálná, melyek kihelyezése egyelőre érdemben nem indult meg.

A bankmonitor szerint nagy kockázatot vállal egy cég azzal, ha csupán a 0 százalékos hitelre vár (melyből piaci információk szerint jelenleg alig történt érdemi hitelkihelyezés) és nem gondolkozik a szintén nagyon kedvező, a hitel teljes futamideje alatt fix 2,5 százalékos kamatozás mellett igénybe vehető növekedési hitelben. A kockázat mértéke a jelenlegi 4-5 százalékos piaci hitel kamatszint és az NHP 2,5 százalékos kamatszintjének a különbsége. Hiszen, ha valamilyen okból kifolyóan nem sikerül hozzájutni a 0 százalékos hitelhez, és közben kifutottak a rendelkezésre álló időből, hogy megigényeljék a növekedési hitelt (azaz a szeptemberből), pontosan ennyit bukhatnak el. Ráadásul a piaci kamatszint változhat. A jelenlegi alacsony alapkamatból kiindulva, valószínűleg drágulni fog, míg a növekedési hitel 2,5 százalékos kamata a hitel teljes futamidejére fix.

NHP kontra piaci hitel

A 0 százalékos hitelre 44 milliárd forintos keretnagyság áll rendelkezésre. Amit ha a bankpiacon átlagos 44,4 millió forintos (kkv) vállalati hitelnagyságot vesszük alapul, azt jelenti, hogy ezt az összeget ezer cég között fogják szétosztani. A Növekedési Hitelprogram keretében viszont a rendelkezésre álló összeget figyelembe véve, közel 6500 vállalkozás kaphat még hitelt.

A növekedési hitel megszerzésére egy vállalkozás esélye hatszoros. Sőt a különbség még ennél is jelentősebb, mivel a 0 százalékos hitel kihelyezésének a gyakorlata még egyáltalán nem kiforrott, az adminisztrációs folyamat lényegesen komplexebb, mint a növekedési hitel esetében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »