Már nem sok van hátra az ISIS-nek Líbiában

Már nem sok van hátra az ISIS-nek Líbiában

MTI nyomán

A líbiai egységkormány erői még egy lépéssel közelebb kerültek vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) által tavaly elfoglalt Szirt felszabadításához, sikerült ugyanis elfoglalniuk a dzsihadista szervezet parancsnokságának központját és a város egyetemét is. Az EFE spanyol hírügynökség eközben arról számolt be, hogy teljesen megtisztították Szirtet a dzsihadistáktól.

Egy parancsnok az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a kormányerők a hármas számú lakónegyedben nyomulnak előre és kutatják fel a dzsihadistákat.

A harcokban részt vevő erők szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy nehéztüzérségi támadások és két harci repülőgép segítségével elbántak a város egyes, kettes és hármas számú negyedében rejtőzködő IÁ-harcosokkal.

Mint hozzátette, a város bevétele gyakorlatilag befejeződött a rádió székhelyének szombati elfoglalásával. Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint azonban néhány kerület még továbbra is az IÁ kezében van.

A 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosának felszabadítását célzó művelet három hónapja tart, de az utóbbi két hétben gyorsult fel igazán a folyamat, miután az egységkormány kérésére az Egyesült Államok légi ereje is beszállt a harcokba.

Az összecsapásokban eddig több mint 300 kormánypárti harcos vesztette életét, és az 1800-at is meghaladja a sebesültek száma.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »