Már nem becsületbeli ügy: Szávay mégsem indul újra az alelnökségért

Már nem becsületbeli ügy: Szávay mégsem indul újra az alelnökségért

Szávay István, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője ma délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul a Jobbik alelnökválasztásán. A képviselő azonban tovább dolgozik a párt nemzetpolitikai kabinetvezetőjeként, a Jobbik külhoni magyarokkal kapcsolatos politikájáért a jövőben is ő lesz felelős – közölte a párt sajtóosztálya. Szávay korábban azt nyilatkozta: "számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés, és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni".

Alább folytatódik a Jobbik közleménye.

Minden jobbikos közös felelőssége, hogy a pártban kialakult helyzetet kezeljék, ebben osztoznak a középvezetők, a teljes tagság, de még az aktív szimpatizánsok is, a legnagyobb felelősséget azonban mégis a párt vezetői viselik. Szávay egy hét elteltével úgy gondolja, a kialakult helyzetben az igazságkeresésnek már nincsen helye, "tele van a csatatér olyanokkal, akiknek igazuk volt".

A képviselő szerint Vona Gábor helyesen döntött, amikor ezt a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédnek, a médiának témát adó döntést meghozta.

(Ezzel szemben az Alfahíren olvasható tudósítás szerint azt mondta: "azt, hogy Vona Gábor helyesen döntött, amikor ezt a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédnek, a médiának témát adó döntést meghozta, azt nem most, hanem majd 2018-ban kell megvitatni.")

A Jobbik elnöke kitart a döntése mellett, ehhez minden joga megvan a pártalapszabály értelmében, és Vona Gábor ezzel egyszemélyi felelősséget vállal a párt 2018-as választási győzelméért.

Szávay mai sajtótájékoztatóján elmondta, tisztában van azzal, hogy ebben a helyzetben sokan iránymutatást, még többen felelős magatartást várnak tőle, de nem mindenki ezt a bejelentést szerette volna hallani. Támogatóit arra kérte, hogy a nemzeti radikalizmus ügye iránt érzett felelősség érdekében fogadják el döntését. Elhatározását egyedül hozta meg, és azért döntött így, mert szerinte ez az egyetlen helyes lépés, azzal együtt is ezt tartja helyesnek, hogy ezt egyébként Vona Gábor egyiküktől sem kérte. Szávay megnyugtatta azokat is, akik szerint a nemzeti radikalizmus értékvilága kiszorul vagy kevésbé lesz hangsúlyos a Jobbikban, a politikus szerint ettől nem kell félni. Mint elmondta, a Jobbik alapításakor megfogalmazott értékeknek a pártban továbbra is helye lesz, helye kell, hogy legyen.

A Jobbik leköszönő alelnöke végül kiemelte, hogy nincs szó radikális-nem radikális törésvonalról, ezt jól mutatja jövendő elnökségben helyet foglalók személye is. A nemzeti radikalizmus jövője érdekében nem adhatjuk meg a lehetőséget sem arra, hogy elveszhessen vagy meginoghasson mindaz, amelyben millióknak a hite, tízezreknek az elmúlt években végzett munkája fekszik. A képviselő a továbbiakban is azért fog dolgozni, hogy a Jobbik 2018-as választásokat megnyerje, hogy Magyarországot fel tudja emelni abból a kilátástalanságból és nyomorból, amibe az elmúlt 25 esztendő, és abból a félelemből, amibe az elmúlt 6 év taszította – zárul a közlemény.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »