Már májusban lehet 2017-es költségvetés

Hogy értse mindenki: ez olyan, amikor hétfőn megfőzzük a vasárnapi húslevest. Nagyon jó ötletnek tűnik, csak a végeredmény lesz kissé savanyú.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban folyik a jövő évi költségvetés tervezetének kidolgozása, ami április végére a kormány elé, majd májusban már a parlament asztalára kerülhet – mondta a Varga Mihály a Kossuth Rádióban vasárnap reggel

Varga Mihály elmondta: számolni kell a 2017-es költségvetésben azzal, hogyan lehet a bérnek bizonyos részét járulék nélkül kifizetni a munkavállalóknak. Ez hatással van a bevételekre és inflációs vonzata is van – tette hozzá.
   
A Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő pénteki döntése előtt felvett beszélgetésben a miniszter elmondta: nem számít felminősítésre, mivel a három hitelminősítő közül egyedül az S&P-nél rendelkezik Magyarország pozitív helyett stabil adósbesorolási kilátással. Megjegyezte: a hitelminősítők látják a kedvező gazdasági mutatókat, de úgy tűnik, olyan szempontokat is mérlegelnek most, amit korábban kevésbé, és több időt hagynak maguknak arra, hogy megtörténjen a váltás a befektetésre nem ajánlott és ajánlott kategória között. Mint ismert, az S&P változatlan stabil kilátással erősítette meg Magyarország államadósságának bóvli kategóriáját, döntően azért, mert az intézményi keretek – fogalmazzunk úgy – kissé instabilak, azokat a kormány kedvére, vagy inkább érdekei mentén változtatja.
    
A nullás költségvetésről szólva Varga Mihály elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az állam hiány nélkül működjön, a közkiadások – honvédelem, egészségügy, környezetvédelem – külső piacok hitele nélkül tudjon működni. Leszögezte: úgy kell a nulla százalékos hiányt elérni, hogy lehetőség szerint a 3 százalék körüli tartományban maradjon a GDP-növekedés, ne álljanak le a beruházások – például a paksi atomerőmű, a Budapest-Belgrád vasútvonal -, mert akkor növekedési oldalon lesz veszteség, és kevesebb munkahely jön létre.

Arra nem tért ki, hogy egy 2016 tavaszán megtervezett költségvetésben mennyire lehet eltervezni, modellezni a 2017-es gazdasági folyamatokat.

Avagy mennyire buggyan meg a húsleves vasárnapig…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »