Már kaphatóak az osztrák elektronikus sztrádamatricák

Már kaphatóak az osztrák elektronikus sztrádamatricák

A gépjárművezetők november 8-a óta tudják megvásárolni az újonnan bevezetett elektronikus sztrádamatdricákat, de forgalomban maradnak az eddigi klasszikus, szélvédőre ragaszható matricák is. Az osztrák autópályadíjak némileg drágulnak, az éves nem egész egy euróval.

Háromszor olcsóbb, mint a szlovák

Minderről a zdopravy.cz tájékoztatott. Ausztria több éve készítette elő az új rendszert. 2015-ös adatok szerint az osztrák rendszer háromszor olcsóbb lesz, mint a Szlovákiában hasznát e-matricák. Ausztria saját maga fogja működtetni a rendszert, míg nálunk a SkyToll kapott erre lehetőséget.

Az üzemanyagtöltő állomásokon nyugati szomszédainknál csak a klasszikus, szélvédőre ragaszható matrica lesz megvásárolható. “Az ún. videó-matrica megvételét lehetővé tevő rendszer kiépítése céljainkhoz képest túl drága lett volna,” magyarázta még 2015-ben az állami autópálya-kezelő vállalat, az ASFINAG.

Az elektronikus matrica előnyei

Az elektronikus sztrádamatrica az ASFINAG weboldalán, vagy mobilapplikáción keresztül érhető el. Előnyei, hogy nem kell semmit a szélvédőre ragasztani, a díj a rendszámhoz kötött, így a szélvétő összetörése után sem kell újat vásárolni. Az osztrák sofőrök számára ráadásul egy sztrádamatrica két másik, tehát összesen három gépjárműre érvényes.

Az osztrák autópályák díjai 2018-tól euróban (zárójelben az eddigi összeg )

DenníkN/zdopravy.cz/Körkép.sk

Nyitókép: zdopravy.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »