Már inkább mobilon beszélünk

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt, legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások értékesítésből származó árbevétele idén a harmadik negyedévben – az előzetes adatok szerint – 803 milliárd forint volt, ami folyó áron 19 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb kiadványából. (Az említett ágazat a távközlés, információtechnológia mellett magában foglalja a médiát is.)

Forrás: AFP

Az ágazaton belül a 41 százalékos súlyt képviselő távközlési ágazat vállalkozásai az egy évvel korábbinál 25 százalékkal több, 329 milliárd forint árbevételt értek el. A legnagyobb kiugrás a kiadói tevékenységnél és a film-, videó-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás és műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás cégeinél volt éves szinten – utóbbiak 59 százalékos árbevétel-bővülést produkáltak. Az idei harmadik negyedévben a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta a 11,8 milliót, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya tovább növekedett.

A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 85 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Közel 9,4 millióra nőtt szeptember végére az internet-előfizetések száma, amelyek 69 százaléka mobilinternet-előfizetés volt. A kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések elterjedésével a mobil-adatelőfizetések száma is folyamatosan emelkedik. Idén a harmadik negyedévben a 39 ezer terabyte-os forgalom 85 százalékkal haladja meg 2016 hasonló adatát; az összes adatforgalom 82 százaléka már 4G/LTE rendszeren keresztül zajlott.

A televízió-előfizetések száma meghaladta a 3,9 milliót – az emberek közel háromnegyede digitális előfizetői csomagot rendelt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »