Már folyik a gázkitermelés Öcsödön

Termelésbe állította az öcsödi gázkutakat a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A hatvannapos próbaüzem nyár végén, ősz elején ér véget.

Breitner Dániel, az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi ügyek vezetője az MTI-nek elmondta: a három öcsödi gázkútból jelenleg kettő működik, a harmadik a jövő héten kezdi a termelést. A három kút összesen 6000-7000 köbméternyi földgázt fog termelni óránként.

A kitermelt földgáz az endrődi gázüzembe kerül, ahol a megfelelő minőség előállítását követően az országos vezetékhálózatba jut – közölte. Kérdésre elmondta: az öcsödi beruházás több millió dollárba került, amelyet az O&GD Central Kft. finanszírozott.

David LeClair, az O&GD Central Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön a cég által szervezett megnyitón elmondta: büszke arra, hogy a természeti kincsek kiaknázásával, kitermelésével segíteni tudnak abban, hogy újfajta lehetőséget nyújtsanak a helyieknek.

Magyarország új helyzetben

Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete a megnyitón egyebek mellett arról beszélt, hogy a globalizálódó világban össze kell fogniuk az országoknak, és a lehető legtöbbet, legjobbat kell kihozniuk abból, amijük van. A technológia változásával egyre több lehetőség nyílik a természeti kincsek kinyerésére, és ennek köszönhetően Magyarország egy teljesen új helyzetben találhatja magát – mondta. Megjegyezte: ha nem lesz is Magyarország második Szaúd-Arábia, de csökkenthető lesz a külföldi energiaimporttól való függősége.

Breitner Dániel az MTI-nek elmondta: a Magyarországon 2013 óta jelen levő és több mint 30 munkavállalót foglalkoztató O&GD Central Kft. budapesti kutatási központtal működik, anyacége a holland Sand Hill Petroleum BV.

A kft. kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Ezenkívül a legutóbbi koncessziós körön további négy koncessziós területet nyert Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa térségében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »