Már februárban hírül adtuk, hogy telefonos cigány csaló próbálja átverni az embereket – az ORFK most figyelmeztet

Már februárban hírül adtuk, hogy telefonos cigány csaló próbálja átverni az embereket – az ORFK most figyelmeztet

Előzmények:

Rasszista honfitársunk megbántott egy "telenoros" romát: nem akarta elhinni neki, hogy nyert 125 ezer forintot

Továbbra is hívogatja az embereket a "telenoros" cigány csaló – de már csak 75 ezret lehet nyerni vele

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának felhívása, méghozzá Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók címmel:

Nyereményekre hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott félt. Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak!

Az elmúlt időszakban országosan előfordult a trükkös csalások újszerű elkövetési módja. Ennek lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel, telefonon felhívják a sértetteket. Közlik, hogy az egyik telefontársaság vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagy értékű tárgyat nyertek. A csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre. A becsapott félt egy a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányítja és ott az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri. Ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára.

A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért több százezeres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg vagy nagy értékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz, és 15 ezertől akár 180 ezer forint nagyságig a csaló által diktált számsorra feltöltést hajt végre a kijelölt ATM automatánál. Azonban ezt nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

A csalók a hívott fél korosztályához igazodnak, és készpénz vagy nagy értékű márkás termékek nyereményének ígéretével próbálják azokat megtéveszteni.

A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat. A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre. Kérjenek egy visszahívható központi számot. PIN kódjukat illetékteleneknek ne adják meg.

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltak, jelentkezzenek az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén.

És/vagy küldjék el nekünk a hangfelvételt és az esetleg kijelzett számot, mint tették azt a fenti kapcsolódó anyagokat szolgáltató olvasóink, hadd okuljanak jóhiszemű és gyanútlan honfitársaink.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »