Már ennyi túlsúllyal tízféle rákos betegség áldozatai lehetünk

A brit kutatócsoport több mint ötmillió ember adatait elemezte oly módon, hogy egy hétéves időszak alatt figyelte egészségi állapotukat.

Vélhetően senkit sem lep már meg az állítás, hogy a túlsúly az egyik legveszélyesebb kockázati tényező az egészségünkre nézve. A Londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola (London School of Hygiene and Tropical Medicine) a The Lancet szakfolyóiratban megjelent tanulmánya most azt is feltárta, hogy a kívántnál nagyobb testtömeg szoros kapcsolatban áll egyes daganatos betegségek kialakulásával.

A brit kutatócsoport több mint ötmillió ember adatait elemezte oly módon, hogy egy hétéves időszak alatt figyelte egészségi állapotukat. Az elemzés végeredménye azt mutatja, hogy 13 és 16 kilogramm közötti súlyfelesleg hat gyakori rákos megbetegedés kockázatát jelentősen növelte:

méhrák (az összefüggés ennél volt a legerősebb), epehólyagrák, veserák,méhnyakrák,pajzsmirigyrák,leukémia (itt volt a leggyengébb az összefüggés).

A magas testsúly megnöveli továbbá a májrák, a mellrák (menopauza után), a petefészekrák és a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét is.

Az eredmények emellett utaltak a magas testtömegindexszel rendelkező emberek fokozott kockázatára általában a daganatos megbetegedések iránt, de ez a kapcsolat még nem teljesen világos.

Az elemzés szerint a test 1 négyzetméterére eső 1 kg-os testtömeg-növekedés Nagy-Britanniában az egész populációra vetítve várhatóan évente 3790 új rákos beteget jelent (az arányokat tekintve Magyarországon ez közel 500 betegnek felelhet meg).

A tudósok kiemelték, hogy a túlsúly és a daganatos megbetegedések közötti összefüggés egyértelmű, de annak mértéke nagyban függ a rák fajtájától és a betegek csoportjaitól is.

Összességében kimutatták, hogy a test tömege jelentős tényező a rák kialakulásában, ugyanakkor ezt a tényezőt egészséges életmóddal és súlycsökkentéssel befolyásolni lehet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Agydaganatot diagnosztizáltak John Newmannél – kockázatos műtét vár ráLimfóma: az ötödik leggyakoribb daganattípusRovatok: ÉletmódTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: rákos betegség, életmód, áldozatok, kutatók, kövérségForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »