Már csak néhány napig lehet önkéntes katonai kiképzésre jelentkezni

Már csak néhány napig lehet önkéntes katonai kiképzésre jelentkezni

POZSONY. Az érdeklõdõknek már csak néhány napjuk van arra, hogy jelentkezzenek önkéntes katonai kiképzésre. Erre június 23-ig, péntekig van idejük – tájékoztatott a védelmi tárca szóvivõje, Danka Capáková.

„Fõként a fiatalok számára ez egy páratlan lehetõség fizikai és pszichikai képességeik hivatásos katonák irányítása alatt történõ fejlesztésére. Egyúttal jelenleg az egyetlen legális lehetõség arra, hogy miként sajátítsák el az alapvetõ katonai ismeretket és készségeket anélkül, hogy belépjenek a fegyveres alakulatok és további biztonsági testületek kötelékébe” – fejtette ki Capáková.

A 11 hetes kiképzést elvégzõk több mint 1100 eurót kapnak. „Egyelõre csak 179 személy jelentkezett az önkéntes katonai kiképzésre, ez azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan valamennyiüket fel is veszik. Például orvosi kivizsgáláson és pszichikai vizsgálaton is át kell esniük” – tette hozzá Capáková.

A védelmi tárca azt tervezi, hogy évente kiképeznek 150 önkéntest, akik a kiképzés után automatikusan tartalékosokká válnak. Amennyiben késõbb úgy döntenek, szeretnének csatlakozni a szlovák fegyveres erõkhöz, már nem kell átesniük az alapkiképzésen.

Az idei önkéntes kiképzésre a turócszentmártoni (Martin) katonai gyakorlótéren kerül majd sor augusztus 2-17. között.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »