Már csak a magyar régészeti misszió tart ki Szíriában

Hazatért a magyar régészeti misszió Szíriából. Ők az egyetlenek a 140 csapat közül, akik a háborús körülmények ellenére is tovább folytatják Margat várának kutatási és felújítási munkálatait, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy rekonstruálják a világörökség részét képező, lerombolt műemlékeket.

Major Balázs régész, a PPKE régész tanszéknek vezetője tudós csapatával most tért vissza Szíriából, ahol a háborús körülmények ellenére tovább folytatják a Szentföld legnagyobb keresztes várának, Margatnak a kutatását, rekonstrukciós és hasznosítási terveinek kidolgozását.

A magyar régészcsoport kormányerők által felügyelt, tengerparti területen kutat, de 2011-ben, amikor elkezdték a munkát, még voltak incidensek. Az utóbbi években a frontvonalak is távolabb kerültek, így biztonságos körülmények között tudnak kutatni, számolt be Major Balázs az M1 aktuális csatornán.

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2000-ben alakult, akkor kezdték el a régészeti terepmunkákat Margat váránál, de emellett több más területen is besegítenek: az UNESCO Világörökség részét képező damaszkuszi citadella állagmegóvásában és kutatásában.

2003-tól a szintén Világörökség Krak des Chevaliers várában is hivatalos engedéllyel segítik a munkálatokat. Legutóbb épp a kápolna szigetelését, a freskók állagmegóvását, a terület rekonstrukcióját készítették elő.

A magyar kutatócsoport 8-10 fővel jár ki Szíriába, a legfontosabb feladat most a korábban kiásott leletek feldolgozása, illetve az építészeti rekonstrukció segítése, a kárfelmérés.

Major Balázs beszélt a szíriai mindennapokról is. Elmondta: még a békés területeken is, például a tengerparti részeken, amelyeket közvetlenül nem érintett a háború, jellemző az elszegényedés. Miközben a fizetések változatlanok, az árak öt-hatszorosra emelkedtek. Naponta előfordul az is, hogy órákra nincsen áram.

A kormány által ellenőrzött területeken több millió, otthonukat elvesztett belső menekültet tartanak el, miközben segítség nem igazán érkezik.

Major Balázs elmondta, a statisztikák szerint az Európát elérő migránstömeg csupán 25-30 százaléka szíriai. A szírek többsége nem akarja elhagyni a hazáját, pedig a lakosság több mint fele, 11 millió ember veszítette el az otthonát. Ők inkább a környező menekülttáborokban maradnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »