Már büntetik is a háttérhatalmi hadoszlopok ez egész Európát

Leminősítette az Európai Uniót csütörtökön a Standard & Poors, arra a véleményére hivatkozva, hogy Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát és belső politikai kohézióját. A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Az új osztályzat kilátása stabil. A döntéshez fűzött elemzésében az S&P kiemeli, hogy az EU-n belüli szolidaritást eddig az unió hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemeként tartotta nyilván, ezentúl azonban semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról múlt héten rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt.

A Standard & Poors alapeseti forgatókönyve a brit népszavazás előtt az volt, hogy mind a 28 tagállam az EU tagja marad – áll a cég elemzésében. A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, ám Nagy-Britannia távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett várhatóan bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata is.

A Standard & Poors kiemeli, hogy az idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát. Az EU hitelminősítési erősségei közé tartozik ugyanakkor, hogy a kockázatos eszközállomány a 28 tagállam 13 ezer milliárd eurós összesített hazai össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapírpiacának pedig mindössze 0,9 százaléka – áll az S&P csütörtöki elemzésében. A Standard & Poor’s a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal “AA”-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását az addig érvényben tartott lehetséges legjobb “AAA” szintről, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A cég azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye miatt romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül az e héten bejelentett leminősítésig már csak a Standard & Poors tartotta nyilván “AAA” osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moodys Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást. Ráadásul a héten Fitch Ratings is újból leminősítette Nagy-Britanniát, “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontva a hosszú futamú brit szuverén osztályzatot.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »