Már az olajkitermelés is veszélyben van

Már az olajkitermelés is veszélyben van

Már az olajkitermelő létesítményeket fenyegeti a 10 napja tartó erdőtűz a kanadai Alberta tartományban. Az üzemek leállása már csaknem egymilliárd dolláros veszteséget jelent Kanada GDP-jének. Az előrejelzések szerint a szeles idő miatt továbbra is nehézkes lesz az oltás, azt egyelőre nem tudják megmondani, mikor tudják végleg megfékezni a lángokat.

10 napja próbálják sikertelenül eloltani az erdőtüzet Kanada középső részén. A lángok a már korábban kiürített Fort McMurraytől északra húzódnak. Ezen a területen több olajiszap-kitermelő létesítmény is van, az itt dolgozó, több mint 4 ezer embert evakuálták. „Tegnap minden létesítményt kiürítettünk. 665 helyet vesztettünk el, de mindet újraépítjük. A lényeg, hogy az embereket sikerült épségben kihozni. Minden épület üres, és ezek csak épületek, számunkra az emberéletek számítanak” – mondta Scott Long, az albertai katasztrófavédelem vezetője.

Kanada rendelkezik a világ harmadik legnagyobb olajiszap-mezőjével Venezuela és Szaúd-Arábia után. 2014-ben, csak az albertai mezőkön napi 2,4 millió hordónyi olajat termeltek ki. A tűz miatt az elmúlt 10 napban felére csökkent a kitermelés. Az előzetes számítások szerint Alberta két hét alatt 1 milliárd dollárt vesztett. A helyiek többsége mégis úgy gondolja, az erdőtűz is az élet része. „A tűz az ökoszisztéma része. Az északi hidegebb részeken könnyebben terjed a tűz, és mivel ez a természet velejárója, a helyieket annyira nem érte váratlanul. A fák ugyan megégtek, de jövőre megint kihajtanak, és új erdő születik” – fogalmazott az albertai egyetem egyik professzora.

Az elmúlt 10 napban A lángok már 285 ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Fort McMurrayben pedig súlyosan romlott a levegő minősége is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »