Már „áldozatai” is vannak az ökölvívó botránynak

Már „áldozatai” is vannak az ökölvívó botránynak

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) több bírót és játékvezetőt is kizárt a további mérkőzésekről, miután felülvizsgálta az eddigi ítéleteket a riói olimpián.

Az AIBA szerint „alig néhány” érintettje van a 239 olimpiai küzdelem után meghozott döntésnek. A kizárt bírók és játékvezetők nem működhetnek közre a továbbiakban a riói mérkőzéseken, de az eddigi eredményeken már nem változtatnak.

Robbant a bomba

A történések előzménye, hogy a Guardian a sportág több magas rangú bennfentesétől úgy értesült, hogy az ökölvívó-mérkőzések egy részét, köztük több súlycsoport érmes meccseit is eladták. Az amatőr boksz vezető testülete a lap szerint korrupcióval sújtott. A megkérdezettek úgy tudják, hogy több bírót is megvesztegettek annak érdekében, hogy az egyik versenyzőnek kedvezzenek ítéleteikkel a ringben.

Sőt azt állítják, nem csak az olimpia fertőzött: a fenti játékvezetők a nagyobb világversenyek előtt rendszeresen összegyűlnek, hogy eldöntsék, melyik bokszoló juthat tovább, és melyik nem. A források nevük eltitkolását kérték a laptól, mert attól tartanak, ha nyilvánosságra hozzák kilétüket, a nemzetükbeli bokszolóknak ártani fognak a későbbi versenyeken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »