Már a németek szerint sem csillapodik az illegális bevándorlás

Már a németek szerint sem csillapodik az illegális bevándorlás

BERLIN. A német kormány szerint a Líbiában uralkodó viszontagságok ellenére nem csillapodik az észak-afrikai országból az Európai Unió felé tartó migrációs hullám – írta a Welt am Sonntag címû vasárnapi német lap, egy belsõ kormányzati elemzésre hivatkozva.

Az illegális migrációval foglalkozó stratégiai elemzõ központ (GASIM) elemzése alapján továbbra is Líbia az EU felé irányuló illegális migráció legfõbb csomópontja, és nem csillapodik a menekülthullám, holott az EU-ba igyekvõ emberek már útjuk megkezdése elõtt tisztában vannak azzal, mennyire súlyos állapotok uralkodnak az országban.

A líbiai táborokban elsõsorban kelet-afrikai embereket zsákmányolnak ki az embercsempészek, akik szisztematikusoan és az elképzelhetõ legsúlyosabb formákban megsértik az emberi jogokat. Mindennaposnak számít, hogy kivégeznek embereket, ha nem tudnak fizetni, és a kínzás, a nemi erõszak és a zsarolás mellett az is bevett gyakorlatnak, hogy magukra hagyják õket a sivatagban.

Lágereket idézõ állapotok

A Welt am Sonntag felidézte, hogy német diplomaták már az év elején arról írtak belsõ feljegyzésekben, hogy a líbiai táborokban a nácik lágereit idézõ állapotok uralkodnak. Hozzátették, hogy a német kormány az utóbbi idõben a helyzet javítására törekszik.

Ezzel kapcsolatban Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter a Welt am Sonntag testvérlapjában, a Die Weltben szerdán közölt közös írásában kiemelte: nem lehet arra számítani, hogy “néhány csempészbanda elfogásával vége szakad az áradatnak”, ezért a Líbiába irányuló “irreguláris migráció” megakadályozása érdekében az EU-nak “meg kell próbálkoznia a beavatkozással” az ország déli határvidékén, méghozzá a folyamatok “irányításának” céljával.

Menniük kell

Hozzátették, hogy törõdni kell az EU-ba igyekvõ emberekkel, akik Líbiában tartózkodnak és azokkal is, akik még mindig folyamatosan érkeznek az országba. Hangsúlyozták, hogy “ezek az emberek nem maradhatnak Líbiában”, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) irányításával, európai támogatás mellett vissza kell juttatni õket hazájukba.

Az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló migrációs hullám Olaszországban éri el a közösség területét, ahová a Welt am Sonntag adatai szerint az idén eddig mintegy 89 ezer menedékkérõ érkezett. Ez csaknem 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az érkezõk 95 százaléka Líbiából indult útnak, további 3 százalék pedig Törökországból – áll a beszámolóban, amely szerint Egyiptomból már alig indulnak menekülteket szállító hajók.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »