Már a miserendet is bekérték a rendőrök

Már a miserendet is bekérték a rendőrök

Bár a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján csak a járőrszolgálatot ellátó rendőri állomány figyeli kiemelten a templomok környékét, úgy tudjuk, volt, ahol már a miserendet is bekérték, a megfelelő védelem érdekében. Mindez ráadásul nemcsak az eddig is a főként turisták által látogatott templomokra érvényes, hanem lényegében az ország bármely imaházára.

Engem nemrég hívtak a területi rendőrkapitányságtól, hogy számítsunk a rendőrség megjelenésére. Ha pedig észlelünk valamit, szóljunk. Kiemelték azt is, hogy nem kaptunk fenyegetést, de nem lehet tudni – közölte érdeklődésünkre egy névtelenséget kérő dunántúli evangélikus lelkész. Egy magas rangú egyházi vezető ehhez hozzáfűzte: lelkipásztorát felhívta a rendőrség, és arról tájékoztatták, országosan kiadták, hogy a felekezeteket és istentiszteleti alkalmaikat a lehetőségekhez mérten meg kell védeni, tekintettel a franciaországi pap meggyilkolására. – Bekérték az istentiszteleti időpontokat és jelezték, ha rendőrök jelennek meg, az az elővigyázatosság miatt lesz – fűzte hozzá az egyházi vezető.

A katolikus, evangélikus és görög katolikus egyház hivatalosan nem kapott belügyi értesítést intézményeik fokozott védelméről, a reformátusok nem reagáltak érdeklődésünkre. – Valóban, a rendőrség meg kívánja erősíteni a magyarországi templomok és egyházi intézmények védelmét – tudatta lapunkkal Gönci Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) biztonsági szolgálatának igazgatója. Kifejtette: a rendőrség a saját protokollja szerint jár el, amihez a Mazsihisz is hozzájárul saját biztonsági szolgálatának munkájával. Rámutatott: a megváltozott nemzetközi biztonsági helyzet nemcsak a hatóságokat, de minden, biztonsággal foglalkozó szervezetet arra kényszerít, hogy változtasson eddigi munkáján, igazodva az új elvárásokhoz. További, részletekbe menő kérdéseinkre nem kívánt reagálni, mint fogalmazott, azok „érzékeny információs jellege miatt”.

A hétvégén az Index is beszámolt arról, hogy a napokban a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség istentiszteletének kezdetén érkezett a templomkertbe egy szolgálatban lévő rendőr. Az esetet Iványi Gábor, az egyház vezetője jelezte a belügyi tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, arra is választ várva, van-e tudomásuk a vallási csoportokat fenyegető konkrét terrorakcióról. Iványinak ugyanis az istentiszteletre érkező rendőr csak annyit mondott, felsőbb utasításra jelent meg, „biztonsági megfontolásokból”. Ez egybecseng a lapunk által szerzett információkkal.

Érdeklődésünkre a Belügyminisztérium közölte: a közelmúltban külföldön elkövetett bűncselekményekre figyelemmel, az állampolgárok biztonságérzetnek fenntartása, javítása érdekében a közterületi járőrszolgálatot ellátó rendőri állomány a templomok, valamint az egyházi intézmények környékén kiemelt figyelmet fordít a rendőri jelenlétre, különösen az istentiszteletek időpontjaiban. Kiemelték, hogy erre a napi közterületi rendőri feladatok végrehajtása keretében kerül sor. A közelmúltban Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a Magyar Időknek elmondta, hogy néhány napon belül dönt az ORFK arról, komolyabb védelmet kapjanak-e a vallási intézmények a Franciaországban történt terrorcselekmények miatt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »