Már a külhoni munkaerőt sem tudja megtartani Magyarország

A Jobbik az elmúlt másfél évtized kormányai szegénységi bizonyítványának tartja, hogy míg az ezredfordulón tömegével áramlott hazánkba a szomszédos államokból érkező képzett magyar munkaerő, Magyarország szerepe mára kimerül egy tranzitországéban, ahol az állampolgárság megszerzése után könnyebben lehet nyugaton munkát vállalni – írja Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének az alelnöke szombati sajtóközleményében.

A politikus emlékeztet rá, hogy a sajtóban több munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég beszámolói alapján megjelent átfogó írás visszaigazolja a Jobbik álláspontját. Miközben a kormány a munkaerő-piaci helyzet javulásáról beszél, a várt gazdasági növekedést egyre jobban fékezi a képzett munkaerő hiánya. A KSH adatai szerint az idei év első negyedében több mint 50 ezer állás maradt betöltetlenül, és a negatív tendencia a mérnökök, informatikusok és egészségügyi dolgozók után elérte a szakmunkások tömegét is.

A Bencsik János szerint a magyar exodus újabb szomorú fejezete, hogy míg a 2000-es évekig a magyarországi kivándorlást részben ellensúlyozta a külhoni magyarok beáramlása, az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt mára a külhoni magyarok is százezerével suhannak át az országon. A nemzetpolitikai szempontból eddig is káros folyamat tehát mostanra konkrét gazdasági válsággal fenyeget – vélekedik Bencsik János.

A Jobbik érthetetlennek tartja, hogy miközben évente egy városnyi magyar menekül el gazdasági okokból az országból, a Fidesz hatévnyi kormányzás után csak most vizsgálja egy esetleges járulékcsökkentés hatásait. A politikus pártja nevében ígéretet tett arra, hogy ha a nemzeti ellenzék kormányra kerül fel fogja számolni a párthűségi alapon történő pénzosztásokat, valamint olyan adó- és járulékrendszert fog bevezetni, amely a munkaadók és munkavállalók számára is biztosítja a tisztességes boldogulás feltételeit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »