Már a jövő héten tárgyalna az ellenzék

Már a jövő héten tárgyalna az ellenzék

Gyurcsány Ferenc, saját győzelmeként értékelte a kvótareferendum érvénytelenségét – a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor a saját népszavazásán bukott el, ezért a miniszterelnöknek le kellene mondania. Gyurcsány Ferenc szerint a referendum megmutatta, hogy a baloldali pártoknak össze kell fogniuk a 2018-as választásokon, ezért a DK elnöke már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülne velük.

Gyurcsány Ferenc húsz perccel az urnazárás után lépett a sajtó elé. A Demokratikus Koalíció elnöke olyasmit várt el Orbán Viktortól, amit maga nem tett meg miniszterelnökként 2008-ban, amikor az ellenzék által kezdeményezett vizitdíjas népszavazás érvényes és eredményes lett. „A miniszterelnöknek egy ilyen egyértelmű vereség után, egy normális, demokratikus országban még ma este le kellene mondania” – fogalmazott a DK elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás megmutatta, hogy baloldali összefogással a Fidesz-kormány leváltható 2018-ban. „A baloldalnak most az a feladata, hogy a mai győzelemből kormányváltó erőt kovácsoljon 2018-ra. Ehhez az kell, hogy minél előbb megkezdődjenek a választási együttműködésről szóló konstruktív, felelős, bölcs tárgyalások. Éppen ezért a Demokratikus Koalíció már a következő héten elkezdené a tárgyalásokat a 2018-as közös felkészülésről azokkal a demokratikus ellenzéki pártokkal, akik ebben az álnépszavazási kampányban a távolmaradásra buzdítottak” – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Összefogást sürgetett az egyik baloldali kispárt, a Párbeszéd társelnöke is. „Tegyünk hitet amellett, hogy képesek vagyunk megteremteni a negyedik köztársaságot. És igenis, október 24-én kezdjük el azokat a beszélgetéseket, hogy hogyan fogjuk ezt megcsinálni. 2016-ban meg kell állapodnunk az előválasztás részleteiről. 2017-ben meg kell tartanunk az előválasztást és 2018-ban meg kell nyernünk a parlamenti választást is. Ez a mi világos menetrendünk arra, hogy Magyarország mindenki közös otthona legyen, egy olyan ország, ahol mindenki számít” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A balliberális pártok közül kizárólag a liberálisok voltak azok, akik nem a bojkottot választották a népszavazáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »