Már 7,6 milliárdan vagyunk a Földön

Az ENSZ legfrissebb becslése szerint a hónap elejéna  föld népesség meghaldta a 7,6 milliárd főt, ami iszonyatos mértékű gyarapodást jelent: a múlt század derekán még csak 2,5 milliárd ember élt a földön.

 

A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ilyen ütemben 2050-re 9,8 milliárdra nő az emberek száma, az évszázad végére pedig átléphetjük a 11 milliárdos határt is.

 

Érdekes képet mutat, hogy az egyes kontinensek milyen mértékben gyarapodtak az eltelt 67 év során: Afrika lakossága 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé 3-szorosára, Ázsiáé szintén 3-szorosára, Észak-Amerika népessége a duplájára, Európáé pedig csupán 1,4 szeresére. Ha megnézzük, hogy a jövőben melyik kontinens kerül túlsúlyba, akkor az abszolút győztes a sokak által alábecsült Afrika.

 

Forrás: KSH.hu

 

Nem túl jók a kilátásai az Európai Uniónak. Ha megéri, 2045-től a lassú növekedés helyett már csökkenni fog lakossága. Ez a trend már több országnál ma is mutatkozik. Szlovákia egyelőre a lassan gyarapodó országok között van, Magyarország ellenben már most népességfogyást mutat.

 

Forrás: KSH.hu

 

Az elöregedés a világot is utoléri. A KSH szerint 2080-ra az idősek száma meghaladja a fiatalokét. Természetesen a fejlett Nuygatot ez valószínűleg jóval hamarább utoléri.

 

Kövéredik a korfa, idősödik a lakosság. Nem túl jó kilátások unokáinknak és dédunokáinknak. Forrás: KSH.hu

 

Körkép.sk, ksh.hu

Nyitókép:pulitzercenter.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »