Manchester kék felében építik a jövő Barcelonáját

Manchester kék felében építik a jövő Barcelonáját

Egyre többen találgatják, hogy Pep Guardiola miként formálja át leendő csapatát, a Manchester Cityt.

Február 1-jén jelentették be az újgazdag manchesteri klubnál Pep Guardiola szerződtetését, így hivatalossá vált, hogy a tréner nyáron elhagyja egyesületét, a Bayern Münchent. A bajorokkal eddig két bajnoki aranyat szerző edző idén versenyben van még mindhárom sorozatban: a hazai kupában, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Akárhogyan alakul az idei szezon, a nyáron Manchesterbe teszi át székhelyét, és a hír hallatán állítólag több játékosügynök is jelezte a City vezetésének, hogy ügyfeleik kifejezetten szeretnének együtt dolgozni Guardiolával.

Alig telt el néhány hét, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy a világ egyik legkeresettebb edzőjének személye miatt szeretnének klubot váltani az angol, a német és a spanyol liga topjátékosai. A jelek szerint Guardiolának nem lesz nehéz dolga a nyári átigazolási piacon, ráadásul a Manchester City anyagi háttere a Bayern Münchenénél is nagyobb.

A jelenlegi City-keretből állítólag öt játékostól akar megválni Guardiola, de közülük egyelőre csak Eliaquim Mangala tűnik biztos távozónak, aki elképesztő, harmincmillió fontos vételára ellenére csalódást keltő teljesítményt nyújtott az elmúlt másfél évben. Az idei szezonban makacs sérüléssel bajlódó csapatkapitány, a rutinos Vincent Kompany azonban marad a hírek szerint, ahogy Yaya Touréra is számít a katalán, noha 2010-ben éppen ő engedte el a Citybe a Barcelonából.

Manchesterben arra számítanak, hogy Guardiola a hároméves szerződésének kitöltése után huzamosabb ideig maradni fog a klubnál, nem úgy, ahogyan a Barcelonánál vagy a Bayernnél tette. Ehhez igyekeznek megadni neki a kellő szabadságot a játékospolitikában és a klub filozófiáját illetően is.

Guardiola két ismerősével szövetkezhet újra, ugyanis Txiki Begiristain a sportigazgatói, Ferran Soriano pedig a vezérigazgatói posztot tölti be a manchesteri kékeknél. Mindkét sportvezetővel dolgozott korábban a Barcelonában, a katalán identitás pedig, úgy tűnik, akadály nélkül szivároghat be a City életébe.

Fontos összetevő lehet mindehhez a csaknem kétszázmillió fontból felépített futballakadémia, amely a barcelonai La Masiához hasonlóan igyekszik majd a legjobb körülményeket biztosítani a hazai tehetségek kineveléséhez. A terv pedig nem más, mint hogy öt éven belül a Manchester City kezdője nagyrészt saját akadémistákból álljon.

Idén nem fut erős szezont Manuel Pellegrini alakulata, és a Premier League önmagában hatalmas kihívást jelent minden új edző számára, de Pep Guardiolát a lehető legjobb körülmények várják, hogy a bajnoki cím mellett a Bajnokok Ligája-győzelem is reális cél lehessen Manchesterben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »