Makovecz Imre álmai Gyulán

Makovecz Imre álmai Gyulán

Imre álma címmel szombaton nyílik meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított tárlat a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban – mondta az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Liska András kifejtette: a kastély márciusi megnyitása óta ez lesz a harmadik időszaki kiállítás, ám az első képzőművészeti tárlat, az eddigiek ugyanis történelmi témájúak voltak.

Gubcsi Lajos, a tárlat fő szervezője, a grafikák tulajdonosa harminckilenc munkát adott át a kastély üzemeltetőjének a szeptember 18-ig látogatható tárlatra, a rajzokat különleges eljárással, kézzel őrölt papírra nyomtatták.

Liska András elmondta: a képek nagy része a Kossuth-díjas Makovecz Imre nem megvalósult építmények vázlata, bár van olyan, amelyiken felismerhető például a makói hagymatikum (a termál- és gyógyfürdő) épülete. A legtöbb alkotás „a konkrét tervek és a fantáziavilág átmeneti terméke, valódi képzőművészeti alkotás” – fogalmazott.

A Makovecz Imre által kedvelt organikus építészeti stílus elemei, így például a honfoglalás kori motívumok, a palmettadíszek – amelyek építészeti alkotásain is megjelennek díszítőelemként – visszaköszönnek a rajzokon. Néhány kép pedig „kifejezetten organikus”, fák gyökérzetét, növények leveleit ábrázolja rajtuk a mester – tette hozzá Liska András. Az anyagot korábban már másutt is láthatta a közönség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »