Makákóknak nevezték a kongói labdarúgókat Romániában

Hangos botrány övezi a leghallgatottabb bukaresti rádiócsatorna reggeli műsorát, amelynek vezetői többek közt orangutánnak és makákónak nevezték a kongói labdarúgó-válogatott tagjait és szurkolóit. A román médiában gyakoriak a poénként tálalt durva sértések, idegengyűlölő megnyilvánulások.

Döntetlent játszani a gorillákkal nem kis dolog. Ezek a gorillák fene izmosak, elrejtőznek a fák között – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a bukaresti Radio ZU újságírói a Kongói Demokratikus Köztársaság futballválogatottját. A román főváros leghallgatottabb csatornája a napokban teljes egészében annak szentelte népszerű reggeli műsorát, hogy kielemezze az Európa-bajnokságra készülő román labdarúgó-válogatottnak az afrikai ország nemzeti tizenegye elleni barátságos mérkőzését. Csakhogy a Morning ZU két fenegyereke, Mihai Morar és Daniel Buzdugan rendkívüli mértékben elvetette a sulykot, és rasszista megjegyzésekre ragadtatta magát. A műsorvezetők végig majomnak, orangutánnak, makákónak, főemlősnek nevezték az afrikai labdarúgókat, szövetségi kapitányukat pedig „monkey-apának”. – A kongóiaknak nyolcezer majom szurkolt a lelátókon. Amikor a drukkerek sorba álltak a stadion bejáratánál, mintha majomfarkat (a román szójáték egyaránt jelent sorban álló majmokat és az elektronikus levelezés kukac karakterét – a szerk.) láttál volna – poénkodtak a román rádiósok. Ugyancsak szójátékkal élve arról is beszéltek, hogy az ellenfél szövetségi kapitánya nem Istenben, hanem a csimpánzban hisz, a kongói futballisták pedig „mancsukat a bundájukra helyezve” hallgatták hazájuk himnuszát.

Az ügyben az országos diszkriminációs tanács vizsgálatot indított. A gazdasági bűncselekmények miatt tízéves börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletember-politikus tulajdonában lévő Intact médiatröszthöz tartozó adó műsorvezetői tegnap elismerték, hogy „figyelmetlenek” voltak, viszont tagadták a rasszizmus vádját, és azt állították: a gyengélkedő román labdarúgókat akarták kifigurázni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »