Majtényi származását firtatta Kende Péter

Majtényi származását firtatta Kende Péter

Tudományos kutatóként és zsidó származásúként a legnagyobb nyugalommal beszélhetek más zsidó származásáról – nyilatkozta a Magyar Időknek Kende Péter, aki Majtényi László származását elemezte az ATV-ben. Az író szerint viszont ha ezt egy jobbikos politikus teszi, nem kizárt, hogy annak negatív értéktartalma is van.

Majtényi László származását firtatta Kende Péter író az ATV egyik műsorában, amikor az egykori adatvédelmi biztos államfőjelölésével kapcsolatban azt kérdezte: „Hányan lehetnek azok, akik hajlandóak arra, hogy egy szemmel láthatóan zsidó származású embert jelöljenek erre a posztra?”

A műsort vezető Rónai Egon erre úgy reagált: „Lezsidóztad Majtényit”, mire Kende Péter annyit mondott, ő, aki zsidó, megteheti. Az író hozzátette: „Hogy van-e zsidó identitása, fogalmam sincs.” Magyar György, a műsor másik résztvevője arra kérte Kendét, vonja vissza Majtényi zsidó származásának boncolgatására tett utalását, aki ennek nem tett eleget.

„Arról beszélek, hogy egy átlag magyar ember (…) ha ránéz a Majtényira, akkor érez valami olyasvalamit, hogy ez egy zsidó” – fogalmazott Kende, aki azzal érvelt hogy ez csupán egy „hihetetlenül izgalmas társadalmi kísérlet”.

Kende Péter azon kérdésünkre, hogy nem érzi-e rasszistának vagy antiszemitának a megjegyzését, azt mondta: ő sok éven keresztül tudományosan foglalkozott a magyarországi zsidókérdés történetével. – Ezért úgy gondolom, hogy mind tudományos kutatóként, mind egyébként zsidó származású emberként a legnagyobb nyugalommal tehetem meg, hogy valakinek beszélek a zsidó származásáról, különösen ha az illető, ahogy Majtényi László, valóban ennyire erősen hordozza annak külső jegyeit. Vagyis igen, azt hiszem, pontosan fogalmaztam, és ez az égadta világon semmilyen értéktartalmat nem hordoz – fogalmazott Kende Péter. Hozzátette: ez egy tényszerű megállapítás, amivel szerinte nincs semmi baj, noha sokan nem értenek egyet azzal, ha valaki erről természetes módon beszél.

Arra a kérdésre, hogy hasonlóan elfogadható-e, ha ilyen megállapítást egy politikus tesz, Kende úgy reagált: az szövegkörnyezettől függ, és attól, aki beszél róla. – Ha ezt a Jobbik egyik politikusa mondja, akkor valószínű, hogy az ő szóhasználatának negatív tartalma van. De nem biztos – fogalmazott Kende Péter, aki egyébként támogatja Majtényi államfőjelölését, de mint mondta, nem azért, mert zsidó.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »