Majdnem száz Mal-károsultnak járt pénz

Egy tavalyi kormányhatározatnak tulajdoníthatóan az állam eddig közel száz vörösiszap-károsult jogerős kártérítését fizette ki a Mal Zrt. helyett. Eközben az állampolgárokat képviselő jogászok arra is javaslatot tettek, hogy a kárrendezést a nem vagyoni károk mellett terjesszék ki a még rendezetlen vagyoni károkra is, a javaslatot továbbították is a kormánynak.

Április 19-ig kilencvennégy jogerős bírósági ítélettel rendelkező vörösiszap-károsult részére 232 millió forintot fizettek ki – tudta meg lapunk a Veszprém Megyei Kormányhivataltól. Eddig öt esetben került sor hiánypótlási felhívásra, míg egy kérelmet el kellett utasítania a hivatalnak.

Egy tavaly februárban született kormányrendelet szerint az állam kezességet vállalt a vörösiszap-katasztrófa során károsult magánszemélyek nem vagyoni kárának megtérüléséért. Erre azért volt szükség, mert a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. felszámolás alá került, ám a céget beperlő magánszemélyek – miután pert nyertek a vállalat ellen – a hitelezői sor végére kerültek.

Egy közelmúltban rendezett veszprémi fórumon Bense László Erik és Világosi Gábor ügyvédek arra is javaslatot tettek – amelyet Lázár János miniszternek is megküldtek –, hogy a kormányrendeletet, amely eredetileg 400 millió forintos keretösszegig biztosítja a jogerősen megítélt nem vagyoni károk rendezését, terjesszék ki a még rendezetlen vagyoni károkra is. Ez ügyben Ferenczi Gábor (Jobbik), Devecser polgármestere Kovács Zoltán államtitkárral is egyeztetett, és kérte a segítségét, továbbá a Jobbik-frakciónak is elküldte a javaslatot, hogy az napirendre kerüljön a parlamentben.

Pont kerülhet az egyeztetés végére

Némi fényt jelenthet az alagút végén a sokat szenvedett devecserieknek, hogy a még számos rendezetlen ügy mellett a Torna patak gátjának kérdése megoldódhat a közeljövőben. Egy több mint egy éve zajló egyeztetésnek kerülhet pont a végére azzal, hogy a város ígéretet kapott: még az idén megtörténik az eredeti koronamagasság visszaállítása, megelőzve az esetleges árvizeket. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy közbeszerzés keretében megtörtént a kivitelező kiválasztása, és megkötötték a vállalkozási szerződést, amely alapján megkezdődhet a munka. A helyreállítási munkákhoz a pénzt a vízügyi igazgatóságnak egy tavalyi kormányhatározat biztosítja. A Torna patak partszakaszáról a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításkor hatalmas földmennyiséget vittek el, amelyet azóta sem pótoltak vissza.

– Kolontári és somlóvásárhelyi kollégáimmal, illetve az érintett települések lakosaival úgy döntöttünk, hogy a másodfokú ítéletet a helyszínen szeretnénk nyomon követni a Győri Ítélőtáblán – mondta Ferenczi Gábor, hozzátéve, hogy annak alakulásától teszik függővé a további lépéseiket. A városvezető ugyanakkor kijelentette: bízik azonban abban, hogy a másodfokú ítélet helyre fogja állítani a településeken élők igazságérzetét. Emlékezetes, januárban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentette a vörösiszapperben, amely így a Győri Ítélőtáblán folytatódik majd, információink szerint legkorábban is idén ősszel.

2010. október 4-én minden idők legsúlyosabb honi ipari katasztrófája következett be, amikor a Mal Zrt. ajkai gyárában átszakadt a X. vörösiszap-kazetta fala. A kiömlő lúgos zagy több települést elöntött, tíz ember életét oltotta ki, és százakat sebesített meg, valamint tetemes anyagi kárt okozott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »