Majdnem olyan rossz a levegő itthon, mint Kínában

Majdnem olyan rossz a levegő itthon, mint Kínában

A környezetszennyezés emberre gyakorolt hatása szempontjából az itthoni helyzet majdnem olyan rossz, mint Kínában.

A Forbes áttekintette az OECD jelentését, és meglepő adatokat talált: noha Kína és India gyakran szerepel a hírekben a szmogriadók és a légszennyezettségre visszavezethető halálesetek miatt, Európa nem sokkal van lemaradva. Az viszont még elkeserítőbb, hogy Kína nem sokkal előzi meg Magyarországot az egy főre jutó halálozási ráta szempontjából.

Egyebek között ez annak is következménye, hogy hazánk egy geológiai teknőben fekszik, ami kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője a Népszabadságnak pénteken, kommentálva a megjelent adatokat. Jelezte ugyanakkor, hogy a helyzet valószínűleg romlott az utóbbi időben, mivel egyre többen használnak szilárd tüzelésű anyagokat és lignitet, ráadásul a dízelautók száma is megugrott. Ez annak tudható be a szakértő szerint, hogy miközben Nyugat-Európából kiszorulnak a dízelüzemű kocsik, itthon a használtautó-kereskedésekben tűnnek fel.

A Népszabadság ezen felül még arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány jövőre nemhogy jobban odafigyelne, hanem még csökkenti is a szállópor-szennyezettség elleni támogatást. A 2017-es költségvetésben ugyanis 40 százalékkal kevesebb összeg, mindössze 30 millió forint szerepel; az előző években 50 millió volt az összeg, ami szintén nem valami sok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »