Majdnem minden napra jut egy támadás Rióban

Majdnem minden napra jut egy támadás Rióban

Újságírókat szállító buszra adtak le több lövést magyar idő szerint szerda hajnalban Rio de Janeiróban. A tizenkét utassal az olimpiai parkba tartó buszra helyi demonstrálók lőhettek rá, csak a betört ablakok üvegszilánkjai okoztak könnyebb sérüléseket. Ez a negyedik támadás az öt napja kezdődött olimpián.

A rendőrség elkezdte a nyomozást a legutóbbi támadás után, de egyelőre még nincsenek pontos információk az elkövetőkről. Helyi idő szerint kedd éjszaka, a kosárlabdaversenyekről az olimpiai parkba tartó, tizenkét újságírót szállító buszra néhány lövést adtak le.

„Egyszercsak lövés-hangokra lettünk figyelmesek, a busz megállt, de nem állt le a motor. Mindenki lefeküdt a földre, és biztattuk a sofőrt, hogy menjen tovább, de ő hívta a rendőrséget, akik pár percen belül megjelentek biztosítani a helyszínt.” – mondta az eset után az egyik újságírókkal utazó fotós.

Két ablak tört be, a szilánkok pedig állítólag két embert, köztük egy török nemzetiségű önkéntest sebesítettek meg könnyebben.

Mindent összevetve ez a negyedik komolyabb incidens a riói olimpián, holott még csak öt napja tartanak az ötkarikás játékok. Az utóbbi hónapok terrortámadásai miatt fokozott rendőri készültség van természetesen Rióban is, de a támadásokat eddig úgy tűnik az olimpia ellen demonstráló helyiek követhették el.

A nyitóünnepség után magát az olimpiai biztonsági főnökét támadta meg négy késsel felszerelkezett férfi, de az autójához tartó biztonsági főnökkel tartott egy rendőr is, aki lelőtte az egyik támadót, míg egy másikat megsebesített.

Másnap két támadás is megrázta az olimpiát. Először az országúti kerékpárverseny befutója közelében találtak egy gyanús, magányos csomagot, melyet a brazil biztonsági erők elővigyázatosságból felrobbantottak, majd valaki belelőtt a lovasközpont sajtósátrába egy éles lövedékkel. A golyó az egyik új-zélandi vezető mellett csapódott be nem sokkal.

Egyéb, életveszélyesnek nem mondható incidensek is történtek az olimpián, az egyik legnevetségesebb ezek közül augusztus 7.-én történt, amikor egy brazil tolvaj ellopta egy Brett Costello nevű fotós 40 ezer dollár értékű kameráját egy klasszikus elterelő hadművelettel.

A slusszpoén a történetben az, hogy nem sokkal később a tolvaj megpróbált átsétálni a sajtóbejáraton, de a rendőrségnek sikerült gyorsan azonosítania, és letartóztatnia – a méregdrága felszerelés viszont nem lett meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »