Majdnem arab sejkhez került a Liverpool

Majdnem arab sejkhez került a Liverpool

Az angol klub előző tulajdonosai egy dubaji sejkkel is egyeztettek a Liverpool eladásáról 2010-ben.

 Andy Lynch a Renfrew, a Queen’s Park, a Kirkintilloch Rob Roy, a Hearts, a Celtic, a Philadelphia Fury és a Montreal Manic balhátvédje és balszélsője volt London Hearts Supporters Club  

2010-ben jutott el arra a pontra a Liverpool, hogy amerikai tulajdonosait, Tom Hickset és George Gillettet kötelezték a klub eladására. A páros egy dubaji sejkkel is tárgyal egy négyszázmillió fontos ajánlatról – derült ki egy csütörtöki, Glasgow Evening Timesban megjelent interjúból.

A skót lapnak Andy Lynch, a Celtic Glasgow hetvenes évekbeli játékosa mesélt a sztoriról. A most 65 éves exfocista is aktív részese volt az ügy alakulásának, de aláírt titoktartási nyilatkozata miatt nem mesélhetett el mindent. Montréalban élő ügynöke azzal hívta fel az akkor éppen Ausztráliában tartózkodó Lynchet, hogy egy konglomerátum megbízásából szeretné felkérni közvetítői szerepre egy futballklub adásvételénél.

Az amerikai páros állt el az üzlettől

Később kiderült, hogy a Liverpoolról van szó, amelynek kapzsi tulajdonosai minél magasabb összegért szeretnének túladni a klubon – mesélte Andy Lynch. „A sejk képviselői nem bíztak senkiben, ugyanakkor engem egészen kedveltek. Már megvolt a csekk 400 millió fontról, arra készültek, hogy átnyújtsák a tulajoknak” – folytatta a sztorit. Így fejezte be:

„Hicks és Gillet, valamint az ügynökük végül úgy döntött, túl könnyen szerezték meg a pénzt, növelni akarták még az összeget. Ám a sejk saját embereinek erre azt mondta, tépjék össze a csekket és jöjjenek haza”.

Amerikaiaktól amerikaiaknak

Mint ismeretes, a Fenway Sports Group révén ismét két amerikai (John W. Henry és Tom C. Werner) lett a Liverpool tulajdonosa, miután 2010. október 6-án megvásárolták az akkor 237,4 millió fontos adósságban úszó klubot és az Anfieldet.

Azóta egész korrekt munkát végeznek az általuk befektetésként kezelt Liverpoollal, sokat költöttek játékosokra, viszonylag jó ütemben váltottak edzőket (elhozták Kloppot!), emellett bővítették a stadiont is. Persze, a ’Pool-drukkereknek van oka panaszkodni a munkájukra, hiszen semmi sem lehet tökéletes, de a Hicks és Gillett párossal sosem juthattak volna odáig, hogy versenyben legyenek a PL első négy helyéért.

Érdekesség, hogy Steven Gerrard, a Liverpool előző csapatkapitánya nagyon ki volt akadva előbb a Chelsea-re, majd a Manchester City-re, mert az ezeket tulajdonló orosz oligarchák és arab sejkek felborították a Premier League pénzügyi egyensúlyát és a Liverpool relatíve gyengébb lett hozzájuk képest. Erről életrajzi könyvében, az Életem vörösben című kötetben is mesélt. De mit szólt volna, ha egyik pillanatról a másikra egy dubaji sejk lett volna a főnöke?


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »