Majdnem 10 ezer betolakodó hagyta el Ausztriát

Egy új törvény lehetővé teszi, hogy az osztrák kormány „szükségállapotot” hirdessen ki a migráns-válság miatt és a legtöbb menedék-kérőt közvetlenül a határon visszautasítsa.

Magyar Menedék - Magyar Jézus

Az európai menekült-válság határozottabb kezelése jegyében az osztrák kormány 37,500 főben korlátozta azoknak a menekülteknek a számát, akiket Ausztria ebben az évben hajlandó befogadni. A legutóbbi adatok szerint szeptember végéig a meghatározott keret 75 százaléka került betöltésre. Eddig 34,675 menedék-kérelem érkezett.

Az Ausztriából távozó menekültek közül legtöbben önként távoztak (4,515 fő). További 3,311 személyt kiutasítottak. A kiutasítottak fele az EU úgynevezett Dublini Egyezménye alapján távozott, amely szerint a menekült-kérelmek feldolgozásáért az az EU-tagállam a felelős, amelynek területére a migráns először megérkezett.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy azok a nagy vitát kiváltott szükséghelyzeti intézkedések, amelyeket a 37,500 fős keret túllépése esetére készítettek elő, idén csak néhány napig lesznek hatályban, ha egyáltalán sor kerül a bevezetésükre. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a kormány „szükségállapotot” hirdessen ki a migráns-válság miatt és a legtöbb menedék-kérőt közvetlenül a határon visszautasítsa, még azokat is, akik háború sújtotta országokból, például Szíriából érkeztek.

Ausztria, egy 8,5 millió lakosú, kis ország tavaly több százezer, az Európai Unióba érkező migráns és menekült fő útvonalává vált. A 2015-ös évben mintegy 90 ezer ember kért menedékjogot az országban.

figyelő


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »