Máig sincs magyarázat 2006-ra

Máig sincs magyarázat 2006-ra

A becsapott ország 2006 címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Polgári Magyarországért Alapítvány.

„Rettenetes volt a találkozás, a szembesülés, hogy lányokat, nőket, ugyanúgy, mint férfiakat megaláztak, megvertek és nem értették, hogy miért, hogy történhet ez egy demokratikusnak mondott országban” – emlékezett vissza Ékes Ilona volt fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette: ma sem könnyű szembesülni mindazzal, amit akkor nőként és politikusként látott az utcákon, illetve amit a börtönökben tapasztalt a fogvatartottak körében.

Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarország elvesztegetett négy évet, amiért a történtek után nem mondott le a kormány és nem tartottak előre hozott választásokat. Balog Zoltán szerint 1956 után először, a Gyurcsány-kormány saját polgárai ellen vezényelte a rendvédelmi erőket.

„Mert azt láttuk, hogy egyébként a közvélemény elhiszi ezt a maszlagot, hogy ezek randalírozók, ezek balhézók, ezek az elkövetők, ezek miatt szégyellni kell magunkat. Ezek borogatják a kukákat, ezek veszélyesek az országra, nem pedig azok, akik egyébként a jogállamot sárba tiporták, miközben nekik kellett volna védeni a rendet, meg egyébként a szólásszabadságot” – mondta a miniszter.

Az LMP egykori társelnöke szerint az elmúlt tíz év pora kezdi befedni, ami történt, pedig máig sincs magyarázat az eseményekre.

„Nincs magyarázat arra, hogy amikor egyébként békésen sétáló, hazafelé igyekvő ember szeme világát kilövik. Nincs magyarázat arra, hogy azonosító jelvény nélküli emberek, a budapesti utcákon vadásznak emberekre. Nincs magyarázat arra, hogy egyébként még jogellenes cselekedetet végrehajtó személyekkel szemben is kínzásokat, megalázó bánásmódot hajtson végre egy demokrácia rendőrsége” – vélekedett Schiffer András.

A fideszes Gulyás Gergely felidézte: 2010-ben a történtek vizsgálatára albizottságot hoztak létre, megkövették az áldozatokat és negyedmilliárd forint kártérítést fizetettek ki több mint 150 sérültnek. Hozzátette: végül is az elszámoltatással kapcsolatos kérdésekre nem nagyon tudunk jobbat mondani, mint, amit Kövér László házelnök mondott, hogy annyira volt elszámoltatás, mint amilyen erős a jogállam Magyarországon.

Az egykori rendőri vezetők ügyében továbbra sincs jogerős ítélet. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány első fokon csupán megrovást kapott. Az ügyben megvádolt további tizenkét rendőrtiszt, köztük Bene László volt országos főkapitány és Dobozi József, a Rebisz volt parancsnoka esetében a bíróság megszüntette az eljárást, mondván a vádbeli cselekmények enyhébb, vétségi alakzata ugyan megállapítható lenne, de az 9 év elteltével elévült, vagyis nem büntethető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »