Magyarországon precedensértékű Dudás doppingügye

Magyarországon precedensértékű Dudás doppingügye

„Magyarországon precedensértékű Dudás Miklós doppingügye, hiszen biológiai útlevél alapján még nem történt visszahívás és eltiltás sem” – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője portálunknak.

„Ez a doppingeset egy hosszabb folyamat eredménye. A versenyzők rendelkeznek úgymond egy nemzetközi biológiai útlevéllel, amelybe a doppingvizsgálat eredményei mellett a vér és szteroid profilról, jövőre pedig már a növekedési hormon szintjéről is bekerülnek adatok. Dudás Miklós profilja azt mutatta, hogy a tavaly elvégzett 5-6 mérés alapján a szteroidszintjében beállt egy olyan abnormális változás, amely orvosilag, élettanilag egyáltalán nem indokolható. A bakui Európa Játékok idején volt egy felfutás, majd visszatért a normális értékbe. A Bakuban elvégzett alap doppingvizsgálat negatív eredménnyel zárult, ám a nemzetközi jelzőrendszer, amelyhez a WADA-nak és a MACS-nak is van hozzáférése, kimutatta a tesztoszteron-szint eltérést, így az Európai Olimpiai Bizottságtól bekértük a versenyző tavalyi mintáját. A második körös vizsgálat, amelyet már célzottan végeztünk el, kimutatta a szintetikus tesztoszteron jelenlétét a versenyző korábbi doppingmintájában. Ilyen jellegű üggyel még nem találkozott a magyar sport, mondhatjuk, hogy precedensértékű, hiszen a biológiai útlevél mutatott rá a doppingvétségre.”

Hogy mire számíthat az Európa Játékokon győztes Dudás Miklós?

„Ez az első alkalom az ő pályafutásában, általában ez a vétség négy éves eltiltással jár, ám mivel korrekten elfogadta és beismerte a hibáját, valamint együttműködéséről biztosított minket, így akár erre enyhítő körülményként is lehet tekinteni” – tette hozzá a szakember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »