Magyarországon is elindult az AnyaApaGyerekek európai kezdeményezés

Magyarországon is elindult az AnyaApaGyerekek európai kezdeményezés

Április 4-én elindult a házasság és családvédő AnyaApaGyerekek kezdeményezés aláírásgyűjtése Európa több országában, köztük Magyarországon is – tájékoztatott Frivaldszki Edit, a kezdeményezés polgári bizottságának elnöke, magyar koordinátor.

Az Európai Bizottsághoz 2015. október 15-én benyújtott, majd december 11-én regisztrált AnyaApaGyerekek (Mum, Dad & Kids) házasság és családvédő európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió jogszabályaiban olyan házasság- és családdefiníciót használjanak, amelyek minden tagállam közös minimumát képviselik e két fogalom terén.

„A házasság egy férfi és egy nő szövetsége” és „a család házasságon és/vagy leszármazáson alapul”. Ezek azok a minden tagállam által elfogadott fogalmak, melyeket a kezdeményezésen keresztül az uniós állampolgárok is támogathatnak. A kezdeményezés tiszteletben tartja az EU Alapjogi Chartájának 9. cikkét, amely a házasság és a család definícióját a tagállamok hatáskörébe utalja.

Az európai polgári kezdeményezésekről szóló EU-rendelet szerint 12 hónap áll a szervezők rendelkezésére legalább egymillió aláírás összegyűjtésére, legalább hét uniós tagállamban. A szervezők bíznak abban, hogy ennél sokkal több aláírást gyűjtenek és jóval meghaladják az országonkénti nemzeti minimumszámot.

Az aláírásgyűjtés április 4-én kezdődött és 2017. április 3-án ér véget. Az AnyaApaGyerekek európai polgári kezdeményezés aláírható a www.anyaapagyerekek.hu oldalon vagy a honlapról letölthető aláíróíveken keresztül. A kitöltött aláíróíveket az azokon megjelölt címre kérik visszaküldeni.

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 9. cikke biztosítja a tagállamok számára, hogy a házasság és a család definícióját saját hatáskörükön belül alkossák meg. Ennek ellenére újabb és újabb uniós jogszabályok látnak napvilágot, melyek utalást tesznek a házasságról és a családról (pl. 2004/38/EK vagy 2003/86/EK irányelvek) Emellett egyes szövegek, bár alapvetően másról szólnak, mégis utalnak a házasságra és a családra, sőt, még definiálják is azokat – különbözőképpen a különböző szövegekben. Egyre inkább megfigyelhető az eltérés ezen házasság- és családdefiníciók és a nemzeti meghatározások között. Az európai kontextusban a dokumentumok nehezen érthetővé, ezáltal nehezen alkalmazhatóvá váltak, ami nehézségeket és feszültségeket szül. A tisztánlátás érdekében az AnyaApaGyerekek (Mum, Dad & Kids) kezdeményezés javasolja olyan definíciók elfogadását az Európai Unió jogszabályaiban, amelyek minden tagállam közös minimumát képviselik.

A kezdeményezésről bővebben a www.anyaapagyerekek.hu oldalon olvashatnak.

Forrás és fotó: ApaAnyaGyerekek

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »